Film Poster Is Not Dead la MECEFF

Film Poster is Not Dead
Expoziție de afișe de film ale studenților cehi și români
2 – 6.9.2014
Centrul de Urbanism și Incubator de Afaceri pentru IMM-uri
Str. Nicolae Iorga, nr. 2, Mediaș
Program: zilnic, 10:00 – 20:00

FPND Mediaș-web

Acum doi ani Centrul Ceh a adus la București 100 de afișe cehoslovace de film, originale, care ilustrau un moment unic în istoria designului. Perioada dintre anii ’60 și ’80 a fost una în care realizarea afișelelor de film nu era constrânsă de așteptări comerciale cerute în mod normal în publicitate și arta afișului cehoslovac de film, deși în cadrul unui regim politic restrictiv, a atins în acea perioadă apogeul artistic.

Nefiind obligaţi să pună cu orice preţ pe afişe chipurile actorilor, ci dimpotrivă, având posibilitatea de a da frâu liber imaginaţiei, artiştii din acea perioadă s-au inspirat din diferite direcţii artistice: pop-art, op art, lettrism, informel-ul ceh ş.a.m.d., realizând afişe de film situate la un înalt nivel artistic.

Această artă a dispărut după 1989 – afișele de film de autor au dispărut odată cu globalizarea caselor de producție și a industriei de film, care prezintă afișul filmului ca parte a unui „pachet„, respectând un tipar standard, fără a lăsa spațiu pentru multă creativitate.

Ce se întâmplă însă atunci când artiștilor și designerilor de astăzi li se dă libertate creativă totală, pentru a face un afiș de film? Ne-am adresat școlilor de artă din Cehia și România cu această provocare și rezultatul – o selecție de 42 de afișe – poate fi văzuta și la MECEFF.

Un eveniment organizat de Centrul Ceh în parteneriat cu Terry Posters, Universitatea Națională de Arte București, Universitatea de Artă si Design Cluj-Napoca și Universitatea de Vest, în cadrul MECEFF.