Filme cehe la MECEFF

Balul Pompierilor
Miloš Forman | Cehoslovacia, Italia, 1967, 73′

Departamentul pompierilor dintr-un orăşel dă o petrecere mare pentru a celebra a 86-a aniversare a fostului lider; acesta urmează să fie distins cu o secure de aur pentru cei 50 de ani petrecuţi în serviciul corpului de pompieri. Întregul oraş este invitat, dar lucrurile nu merg conform planului. Cineva fură premiile de la loterie, iar candidatele la concursul de frumuseţe organizat cu această ocazie nu prea vor să participe sau nici nu sunt din cale-afară de frumoase. În mijlocul petrecerii, un incendiu izbucneşte în apropiere. Probabil cel mai cunoscut film cehoslovac din toate timpurile!

Marţi 02.09.2014 ora 21:00, la Sala Traube

Micile Perle
Jiří Menzel | Cehoslovacia, 1965, 105′

Filmul prezintă cinci povești realizate de către unii dintre cei mai reprezentativi regizori cehi ai epocii. Scenariile celor cinci filme scurte sunt scrise inteligente şi tăios, iar stilul de regizare este îndrăzneţ. Moartea domnului Baltazar de Jiří Menzel, Escrocii de Jan Nemec, Casa Bucuriei de Evald Schorm, Bufetul Mondial de Vera Chytilova şi Dragoste de Jaromil Jires nu numai că surprind nuanţele subtile ale absurdului ce caracterizează opera lui Hrabal, dar dezvăluie, în acelaşi timp, talentul şi stilul unic al fiecăruia dintre regizori. Colecţia subliniază abordarea revoluţionară şi curajoasă a noii epoci cinematografice, în care filmele erau făcute cu multă substanţă şi stil.

Marţi 02.09.2014 ora 11:30, la Cinema MEDIENSIS

Rugul aprins
Agnieszka Holland | Republica Cehă, 2013, 234′

Inspirat de evenimente şi persoane reale, filmul se concentrează asupra jertfei lui Jan Palach, tânărul student care şi-a dat foc în Praga, în ianuarie 1969, în semn de protest faţă de ocupaţia sovietică a Cehoslovaciei. Tânăra avocată Dagmar Burešová a condus bătălia legală purtată de familia lui împotriva politicianului comunist care a întinat numele lui Palach şi sacrificiul său pentru independenţă. Lupta unui student şi a unei avocate pentru libertate şi principii morale, într-o epocă a cenzurii şi a persecuţiei, a contribuit, în cele din urmă, la unificarea unei naţiuni oprimate într-o sforţare care, după 20 de ani, a înfrânt regimul totalitar.

Secțiune: COMPETITIE MECEFF “7+1”
Marţi 02.09.2014 ora 15:30, la Cinema MEDIENSIS
Marţi 02.09.2014 ora 18:00, la Cinema MEDIENSIS
Miercuri 03.09.2014 ora 18:00, la Cinema MEDIENSIS

Diamantele Noptii
Jan Němec | Cehoslovacia, 1964, 64′

Lungmetrajul de debut al lui Jan Nĕmec este una dintre cele mai tulburătoare şi surprinzător de originale opere de cinema. Filmul, lipsit aproape complet de dialoguri, înregistrează călătoria tensionată şi disperată a doi adolescenţi evrei care se străduiesc să supravieţuiască după ce au scăpat dintr-un tren german ce se îndreptă spre un lagăr de concentrare nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu imaginea desăvârşită, montajul inspirat şi coloana sonoră folosită strălucit, filmul reprezintă un reper al Noului Val Ceh. Tema sa principală, lupta perpetuă de a-şi păstra demnitatea umană în faţa unor orori inimaginabile, este la fel de semnificativă azi cum era atunci.

Miercuri 03.09.2014 ora 13:30, la Cinema MEDIENSIS

Dragostea unei blonde
Miloš Forman | Cehoslovacia 1965, 95′

O adolescentă se străduieşte să găsească dragostea în comedia care a devenit rapid un film clasic al Noului Val Ceh şi i-a adus regizorului Miloš Forman prima sa nominalizare la Oscar. Andula tânjeşte după iubire, la fel ca toate prietenele ei din căminul de femei. Fetele muncesc într-o fabrică mare, care are vreo 2.000 de angajate şi suferă de o penurie de bărbaţi. Nici staţionarea unei unităţi militare în oraş nu reuşeşte să aducă o soluţie, deoarece rezerviştii nu sunt tineri. La o petrecere dansantă, aceşti „bătrânei” încearcă să le abordeze pe fete, însă rezultatele sunt penibile. Andula îl cunoaşte pe Milda, un tânăr pianist, şi îşi petrece noaptea cu el. Într-o sâmbătă, Andula apare în Praga. Milda nu este acasă, iar părinţii lui o primesc pe fată. Filmul oferă o perspectivă tandră şi amuzantă asupra drumului Andulei, de la primii fiori romantici până la inevitabilele dezamăgiri.

Joi 04.09.2014 ora 20:30, in Piaţa Primăriei

Magazinul de pe strada mare
Ján Kadár, Elmar Klos | Cehoslovacia 1965, 126′

Primul film est-european care a câştigat Oscarul ne poartă într-un stat slovac fascist, care decretează propria „soluţie finală”. Suntem în anul 1942. Guvernul fascist al Republicii Slovace adoptă Legile de la Nürnberg, transferând întreprinderile evreieşti în mâinile cetăţenilor slovaci exemplari. Tono, care duce o viaţă grea, este numit fără voie aşa-zisul „arianizator” al micii mercerii ţinute de văduva Lautmann pe strada mare. Bătrâna doamnă Lautmann nu mai percepe realitatea, neştiind aparent că războiul se dezlănţuie în jurul ei, şi nu înţelege ce vrea de la ea nedumeritul Tono. Un membru stimat al comunităţii evreieşti locale îi sugerează bătrânei să-l angajeze pe Tono ca vânzător. Cei doi încep să se placă. Însă autorităţile decid că evreii trebuie să părăsească oraşul. Ce să facă Tono cu bătrâna doamnă?

Vineri 05.09.2014 ora 15:30, la Cinema MEDIENSIS

Popa prostu’
Miloš Forman | Cehoslovacia, 1964, 96′

Petr are 16 ani şi este ucenic într-un supermarket, unde trebuie să fie cu ochii după hoţi, când el ar prefera să stea pe malul lacului, cu ochii după fete. Petr începe să aibă probleme la muncă atunci când nu opreşte un client care arată suspect. Acasă, pedantul său tată îi ţine mereu lecţii, iar fata care îi place începe să îi acorde cam multă atenţie unui alt prieten. Primul lungmetraj de ficţiune al lui Miloš Forman surprinde esenţa unei veri obişnuite dintr-un orăşel ceh de la începutul anilor ’60. La acest rezultat contribuie actorii neprofesionişti şi camera poetică a directorului de imagine Jan Nĕmeček. Cu acest film, Forman exprimă şi sentimentele de revoltă tot mai puternică din rândul tinerilor din Blocul Estic, cu doar câţiva ani înainte de Primăvara de la Praga.

Vineri 05.09.2014 ora 12:00, la Sala Traube

Cand vine pisica
Vojtĕch Jasný | Cehoslovacia, 1963, 99′

Această comedie fantastică spune povestea unui misterios circ ambulant, care ajunge într-un orăşel însoţit de o pisică numită Mokol, care poartă nişte ochelari întunecaţi. Atunci când ochelarii pisicii sunt scoşi, oamenii apar scăldaţi în culori diferite, care reflectă adevăratele lor sentimente. Adulţii consideră pisica periculoasă, dar micuţii o adoră…

Sâmbătă 06.09.2014 ora 18:30, la Sala Traube

Concurs
Miloš Forman | Cehoslovacia, 1964, 89′

Partea 1: Dacă n-ar mai fi formaţii (Kdyby ty muziky nebyly)
Partea 2: Concurs (Konkurs)
Prima parte a acestui pseudodocumentar ne poartă la repetiţiile unei orchestre provinciale. Autoritarul dirijor îi dă ordine formaţiei sale de muzicieni amatori. Printre aceştia se numără Vlada, un trombonist tânăr şi timid, care se gândeşte să lipsească de la un viitor festival al orchestrelor, deoarece vrea să asiste la o cursă de motociclete, care va avea loc în acelaşi timp. A doua parte a filmului urmăreşte câteva cântăreţe adolescente care dau probe pentru Teatrul Semafor, alături de sute de alte fete.

Sâmbătă 06.09.2014 ora 11:30, la Cinema MEDIENSIS

Mai multe informații pe http://meceff.ro/

Afis_MECEFF_2014