Designul identitar | Guided tour Brilliant by Design

Petr Nový, curatorul expoziției Brilliant by Design și directorul Muzeului Muzeului de Sticlă și Bijuterie din Jablonec nad Nisou și Martin Žampach, unul din designerii expuși îl vor întâlni pe Cătălin Năstăsoiu, creatorul proiectului Ronativ, într-o discuție despre designul identitar.

1911647_269599099870136_124030364_n
JOI 11.09 | 18:00
Galeria Galateca

PhDr. Petr Nový a obținut titlul de doctor din partea Universității Boemia de Sud, din České Budějovice, Republica Cehă. La scurt timp după terminarea doctoratului, a devenit curator în cadrul departamentului de sticlă al Muzeului de Sticlă și Bijuterie din Jablonec nad Nisou, Republica Cehă. Și-a dedicat întreaga carieră acestei instituții, preluând conducerea departamentului în 1999, iar din 2004 ocupând rolul de curator șef.

Petr Nový este în continuare implicat în mediul academic, activând ca profesor în cadrul Universității Tehnice din Liberec, Republica Cehă. De asemenea, începând cu 2011, este editor șef al jurnalului academic ‘’Sklář a keramik’’ – o revistă dedicată lumii sticlei și bijuteriei.

http://www.msb-jablonec.cz/

Designerul Martin Žampach a studiat la Liceul de Artă din Luhačovice, Republica Cehă. În 2006 a absolvit Facultatea de Design Industrial din cadrul Universității Tomas Bata din Zlín, Republica Cehă. De asemenea, a urmat și cursurile Academiei de Arte Frumoase din Cracovia, Polonia.

Lucrările sale se încadrează în categoria designului de produs, punând foarte mult accent pe designul de sticlă. Experiența sa în domeniu a devenit internațională după colaborările cu un studio de arhitectură din Londrina, Brazilia; renumitul studio CuldeSac din Valencia, Spania; cel mai mare studio de design din Rusia – Lebedev Studio Moscova și cu cei de la FLEX/cocoon pentru care a contribuit cu idei în materie de design de ambalaj.

În momentul de față lucrează ca designer independent și este rezident al orașului Praga, Republica Cehă.

http://martin.zampach.com/

Cătălin Năstăsoiu: A absolvit Universitatea de Arte București, proiectul său de Diplomă – „Vaca Interactivă” – devenind simbolul Lăptăriei lui Enache, primul avanpost al tinerilor artiști și intelectuali din România postdecembristă. Zece ani mai târziu, Pricewaterhouse Coopers îl comisiona pe Cătălin Năstăsoiu pentru un proiect de identitate a companiei, generând seria de obiecte ceramice inspirate de cultura neolitică,“Atelierele Cucuteni”, care a ajuns ulterior în toate colțurile lumii, din Noua Zeelandă până în Statele Unite, din Norvegia până în Africa de Sud. În calitate de artist vizual și designer a colaborat cu Media Pro, CME,PricewaterhouseCoopers, Paramount Pictures, New York University, Production Resources Inc., Loews Communications, HKM Productions, R&R Live, Canon, CNN International și cu nume din lumea artei și designului cum sunt Christophe de Menil sau Joe Doucet.

Conceptul RONATIV, devenit ulterior un adevărat brand, a fost lansat inițial în mediile sociale virtuale – facebook, instagram și tweeter. „RONATIV este un algoritm vizual, prin care se poate genera, practic infinit, o imagine bidimensională sau o formă tridimensională având ca unitate nativă harta geometrizată a României. De fapt, frumusețea acestui algoritm este că poate fi tradus in orice limbă, adică poate fi folosită ca unitate indivizibilă orice arie geometrică… harta oricărei țări. În acest caz însă este vorba despre Țara mea. ” spune artistul.

https://www.facebook.com/Ronativ

Discuția va fi în limba engleză. Intrarea este liberă.

Eveniment facebook aici.