28 octombrie – Ziua Națională a Republicii Cehe

Independența Cehoslovaciei a fost declarată pe 28 octombrie 1918, în Piața Venceslas din Praga, fiind începutul unei noi epoci pentru cele două națiuni care s-au făceau parte din imperiul Austro-Ungar.

Cea mai mare parte a societății cehe nu considera statul austro-ungar ca fiind al lor. Cu toate acestea, izbucnirea Primului Război Mondial în 1914, a pus dilemele naționale în plan secundar. Singura luptă reală împotriva puterii centrale a fost dusă de Thomas Masaryk și susținătorii lui, din exil.

În 1916, Masaryk, Edvard Beneš și MR Štefánik au stabilit ceea ce mai târziu a primit denumirea de consiliu național cehoslovac, care a devenit principála forță în rezistența anti-austriacă. Politicienii interni au apărut în scenă odată cu Declarația celor Trei Regi, la începutul anului 1918. Declarația a fost lansată îmrepună cu un apel pentru independență, în țară cât și în străinătate.

Unul din cele mai controversate aspecte pentru declarație și menținerea independeței era furnizarea de alimente armatei austriece, exportate din Boemia și Moravia. Consiliul agricol, condus de Antonín Švehla, a încercat să păstreze și să ascundă cât mai multe provizii.

În dimineața zilei de 28 octombrie 1918, consiliul agricol, în numele Comitetului Național, a împiedicat transportul cerealelor pe front. Acest lucru a fost urmat de difuzarea informației conform căreia condițiile de pace ale Austro-Ungariei au fost acceptate. În acea seară Comitetul Național a emis prima lege cu privire la crearea noului stat independent.

În acest fel, cu două săptămâni înainte de sfârșitul războiului a fost formată ceea ce până astăzi e cunoscută ca „Prima Republică”. Acest termen a fost folosit cu referire la perioada dintre octombrie 1918 și Acordul de la Munchen din 1938.

19181028vaclavak1

Astăzi 28 octombrie este Ziua Națională a Republicii Cehe. Cu această ocazie Centrul Ceh este închis luni și marți, 27 și 28 octombrie.