Comunicat de presă Alt Aer

COMUNICAT DE PRESĂ
Lucrări ale suprarealiștilor cehi și slovaci vor fi expuse pentru prima dată în România
Expoziția va fi însoțită de retrospectiva filmelor lui Jan Švankmajer, cel mai cunoscut suprarealist ceh

București, 8 decembrie 2014

Expoziția ALT AER (OTHER AIR), conținând lucrări ale celor mai importanți artiști suprarealiști din Cehia și Slovacia, precum și ale invitaților speciali, artiști din România, este adusă de Centrul Ceh pentru prima data în România. Vernisajul va avea loc pe 11 decembrie, la UNAgaleria (Budișteanu 10, București), la ora 18:00. Evenimentul va fi însoțit de o retrospectivă a filmelor regizate de Jan Švankmajer, între 12 și 14 decembrie, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie (Eforie 2, București).

Grupul Suprarealiștilor Cehi și Slovaci este astăzi cel mai mare grup suprarealist din lume. Născut în 1920 la Praga, grupul a acționat în ilegalitate atunci când teritoriile cehe au fost ocupate de către Germania nazistă și, mai târziu, de trupele Pactului de la Varșovia. Ieșind din ilegalitate în 1990, grupul a început să organizeze expoziții colective, atât pe teritoriile Cehiei și Slovaciei, cât și în străinătate. În 2014, Grupul Suprarealiștilor Cehi si Slovaci are 24 de membri. Unul dintre cei mai activi este celebrul artist ceh Jan Švankmajer. Deși își anunțase prezența la eveniment, artistul și-a anulat vizita cu câteva zile înainte, din motive de sănătate. A trimis însă o lucrare realizată special pentru expoziția de la București.

Lucrările lui Jan Švankmajer acoperă numeroase medii artistice. Un suprarealist auto-proclamat, el e cunoscut mai ales pentru filmele sale de animații și ficțiune. Švankmajer și-a câștigat reputația pentru utilizarea distinctivă a tehnicii stop-motion și capacitatea lui de a face filme suprarealiste, coșmarești și, în același timp, amuzante. În cadrul retrospectivei vor fi proiectate 6 filme de Jan Švankmajer, cu subtitrare în limba engleză și română.

Artiști: Jan Švankmajer, Eva Švankmajerová (†), Martin Stejskal, Karol Baron (†), Jan Daňhel, František Dryje, Jakub Effenberger, Jan Gabriel, Ivan Horáček, Lucie Hrušková, Josef Janda, Jan Kohout, Leonidas Kryvošej, Kateřina Kubíková, Roman Kubík, Andrew Lass, Albert Marenčin, Přemysl Martinec, Radim Němeček, Kateřina Piňosová, Bertrand Schmitt, Bruno Solařík, Ludvík Šváb (†),Václav Švankmajer, Roman Telerovský, Kristýna Žáčková
Curatori: Radka Prošková, Bruno Solařík

ALT AER
Jan Švankmajer & Grupul Suprarealiștilor Cehi și Slovaci
11 decembrie 2014 – 31 ianuarie 2015
Vernisaj: 11 decembrie 2014, 18:00, UNAgaleria (Strada Budișteanu 10, București)
Retrospectiva Jan Švankmajer: 12-14 decembrie 2014, ora 19:00, Cinemateca Eforie (Strada Eforie 2, București)

Eveniment organizat de Centrul Ceh București.
Parteneri: Ambasada Republicii Cehe, UNAgaleria, UNARTE, Cinemateca Română, BIEFF, CEZ România și Staropramen.
Partneri media: 7seri, Film Reporter, Igloo, Radio România Cultural, SUB25 și Zeppelin.

Eveniment facebook expoziție: https://www.facebook.com/events/307889236084816/
Eveniment facebook retrospectivă: https://www.facebook.com/events/845505795499495/

Pentru mai multe informații, puteți să o contactați pe Iulia Țurcanu, la 0724352927 sau turcanu@czech.cz.

Print