Retrospectiva Jan Jan Švankmajer

Retrospectiva Jan Švankmajer
12 -14 decembrie 2014, 19:00, Cinemateca Eforie

Lucrările lui Jan Švankmajer acoperă numeroase medii artistice. Un suprarealist auto-proclamat, el e cunoscut mai ales pentru filmele sale de animații și ficțiune. Švankmajer și-a câștigat reputația pentru utilizarea distinctivă a tehnicii stop-motion și capacitatea lui de a face filme suprarealiste, coșmarești și, în același timp, amuzante.

vineri, 12 decembrie

Food (Jídlo), 1992, 16’.
Un scurt metraj în care Jan Švankmajer se folosește de diferite tehnici de animație pentru a studia relația dintre om și mâncare pe parcursul celor trei mese importante ale zilei: micul dejun, prânzul și cina.

Surviving Life (Přežít svůj život), 2010, 102’.
Aventura unui bărbat care trăiește o a doua viață prin intermediul propriilor vise, o comedie absurdă. Filmul e remarcabil prin îmbinarea ingenioasă a cadrelor de ficțiune cu colaje animate de fotografie.

sâmbără, 13 decembrie

The Death of Stalinism in Bohemia (Konec stalinismu v Cechách), 1990, 10’.
O scurtă satiră despre punerea sub bisturiu a unei statui. Bustul, reprezentandu-l pe Stalin, este așezat pe masa de operație, momentul declanșând o secvență de animație despre istoria Cehiei, de la preluarea puterii de către comuniști în 1948, până la Revoluția de Catifea din 1989.

Lunacy (Šílení), 2005, 118’.
Filmul îl are în centru pe Liska, un personaj marcat de halucinații violențe. Acțiunea este inspirată din două povestiri scurte ale lui Edgar Allan Poe, dar și parțial din lucrările Marchizului de Sade.

duminică, 14 decembrie

Dimensions of Dialogue (Možnosti dialogu), 1983, 12’.
Un scurtmetraj de animație stop motion în trei părți. Primul segment pune în cadru o serie de portrete în stilul lui Arcimboldo, aflate în descompunere, cea de-a doua urmărește tema sexualității. Finalul ilustrează două personaje în vârstă care țin diferite obiecte pe limbă.

Conspirators of Pleasure (Spiklenci slasti), 1996, 85’.
Povestea suprarealistă a șase personaje care își satisfac propriile fetișuri.

Intrarea la proiecții este liberă. Eveniment facebook aici.

Retrospectiva Jan Švankmajer este organizată de Centrul Ceh, cu ocazia expoziției „Alt aer – Jan Švankmajer & Grupul Suprarealiștilor Cehi și Slovaci”, care va avea loc între 11 decembrie 2014 și 31 ianuarie 2015, la UNAgaleria. Mai multe informații pe www.czech-it.ro

1218370_1165904_Prezit_svuj_zivot_ilustr.