BY THE CLICKING AN EYE / Romanian Design Week 2015
În cadrul Romanian Design Week spaţiile principale de expunere (Hanul Gabroveni) vor găzdui expoziţia tânărului artist vizual Ondřej Vicena. Instalaţia originală confruntă sticla şi porţelanul al căror design a fost făcut în cea mai mare parte de cel mai important designer ceh din perioada interbelică, Ladislav Sutnar, cu fotografiile lor realizate de nu mai puţin celebrul fotograf ceh, Josef Sudek.
Copiile alb-negru ale negativelor lui Josef Sudek împrumutate de la arhiva Institutului de Istoria Artei din cadrul Academiei de Ştiinţe din Republica Cehă reprezintă baza instalaţiei. Fotografiile surprind obiecte uzuale fotografiate de Sudek pentru editura Cooperativa muncii şi pentru magazinul Krásná Jizba (Coliba frumoasă). Este vorba despre prima întipărire a negativelor originale de sticlă din moştenirea lui Sudek, de conservarea cărora s-a ocupat specialista în istoria artei, Anna Fárová. Sudek folosea în aranjarea obiectelor din fotografii o compoziţie diagonală care reflectă ideile constructiviste din prima jumătate a secolului XX. Compoziţiile exprimau viteza, motivul repetiţiei, producţia cu utilaje, credinţa în progresul tehnic.
Însăşi obiectele din fotografiile pentru catalogul DP Panorama, redactat de designerul Ladislav Sutnar prezintă aceste tendinţe prin intermediul funcţionalismului ceh. Fotografiile surprind în mare parte creaţia lui Ladislav Sutnar, serviciul lui de ceai din sticlă de laborator PALEX Kavalier, vasul de porţelan pentru fabrica de porţelan din Karlovy Vary, Epiag şi pentru Cooperativă. Fotografile prezintă, de asemenea, opera lui Bohumila Južnič care, în colaborare cu Sandrik a făcut designul unui set de tăvi din inox şi al altor echipamente pentru Krásná Jizba.
În cadrul expoziţiei, fotografiile sunt confruntate cu obiectele expuse şi astfel, cu modul în care funcţioneau cu adevărat. Vicena ajunge la concluzia că obiectele erau înţelese, la vremea lor, ca instrumente – maşinării din viaţa de zi cu zi menite să celebreze mecanizarea casei – fapt care subliniază fascinaţia generală pentru mecanică şi producţia de fabrică, marcă a funcţionalismului şi constructivismului.