Cutia de transport a statuii Sfântului Gheorghe

Petra Křivová, Adam Kovalčík și Velíšek vor participa la a treia ediție a a festivalului de artă în spațiul public „18+” din Cluj, care va avea loc între 25 și 27 septembrie. Cu această ocazie, va fi creată și expusă sculptura monumentală „Cutia de transport a statuii Sfântului Gheorghe”, care se referă la statuia Sfântul Gheorghe de la Castelul din Praga.

sv Jiří- Kresba-web

Schimbul intercultural legat de migrație și contacte politice dintre ceea ce astăzi sunt teritoriile României și Cehiei pot fi urmărite până în epoca medievală. În 1373 împăratul Carol al IV-lea a comandat studioului lui Martin și Jiří din Cluj să facă o sculptură a Sfântului Gheorghe. Este una din cele mai importante sculpturi gotice din Cehia și Europa.

Sculptura a fost realizată în Cluj și transportată apoi până pe teritoriul de astăzi al Cehiei, unde a fost multiplicată de câteva ori. Una din copii se află la intrarea Academiei de Arte Vizuale (AVU) din Praga. Pentru mai bine de o sută de ani fiecare student nou a fost salutat de acest obiect, care este, practic, un simbol al studenției în cadrul acestei universități.

Instalația „Cutia de transport a statuii Sfântului Gheorghe” se referă la un alt eveniment istoric – transportarea și plasarea uneia din copii a statuii Sfântului Gheorghe în piața Sfântul Gheorghe din Cluj în 1900. Instalația este de fapt o sculptură ecvestră și o cutie de transport în același timp.

Aspectul monumental al instalației pornește, de asemenea, o investigație despre funcția sculpturii în spațiul public și despre cum acestea confirmă și evaluează status quo-ul într-un mediu politic și social dat. Sculptura a avut un sens și mesaj specific, care au dus la un conținut foarte puternic. Într-un timp al capitalelor culturale europene, al divertismentului stradal și circului new-age, sculptura devine un ornament, unde circumstanța estetică a unui anumit mediu și timp este criteriul principal. Reducerea intenționată a formei sculpturii Sfântului Gheorghe subliniază în mod automat asocieri care sunt esențiale pentru o definiție vizuală a spațiului în care trăim.