Animații cehe la Anim’est

Cunoscutul personaj de desen animat Krtek va putea fi văzut anul acesta, împreună cu Mica de la Pescărie, la singurul festival de film de animaţie din România.

bilete-animest-2015-festival-pass

Mica de la Pescărie
Regizor: Jan Balej / Cehia, Slovacia, Germania / 2015 / 73 minute
Vineri, 9 octombrie, 20:00 / Cinema Elvire Popesco / cu participarea regizorului Jan Balej
Sâmbătă 10 octombrie, 14:30 / Cinema Studio

Din adâncurile mării, în acompaniamentul unei orchestre marine, vocea oceanului spune povestea Micăi, fiica Regelui Mării. Împreună cu familia ei, a părăsit apele care nu-i mai puteau servi drept casă și duce o viață extenuantă într-un magazin sordid de pește din inima portului. Într-o zi, îi iese-n cale un tânăr chipeş din lumea oamenilor, încrezătorul J.J. Din acel moment, viața Micăi cunoaște transformări nebănuite.

zdenek-miler-pantaloni

Pantalonii cârtiței
Sâmbătă, 3 octombrie, 12:30 / Cinema Studio
Sâmbătă 11 octombrie, 14:00 / Cinema Elvira Popesco
Regizor: Zdeněk Miler / Cehoslovacia, 1957

Pantalonii cârtiţei a câştigat Leul de Argint la Veneţia (1957), fiind distins şi la Montevideo (1958), fanii puiului de cârtiţă având şansa să-l revadă de încă 48 de ori în cursul anilor care au urmat (ultimul film cu Cârtiţa fiind turnat în 2002).
Seria Cârtiţa (Krtek) are la bază ideea că – de cele mai multe ori în mod iresponsabil – oamenii aruncă tot felul de obiecte faine, care ar mai putea servi la ceva; aşa cum şi copiilor le place cel mai mult să se joace cu obiecte reale, tot aşa şi Cârtiţei îi plac cel mai mult aceste lucruri. El trăieşte undeva la marginea oraşului, muşunoiul său apărând câteodată într-un parc lângă zgârie-nori şi mijloace de transport, iar alteori pe câmp sau în poieni. Acestea sunt locuri unde umblă foarte mulţi oameni, care lasă în urma lor tot felul de chestii: chibrite, acadele, vopsele, resturi după carneval (adică panglici, măşti de faţă şi alte obiecte misterioase); un băieţel distruge maşinuţa sa iar roţile zboară în toate părţile, oricum, în pădure se mai găsesc şi telefoane aruncate, radiouri sau un ceas cu cuc. Desigur, Cârtiţa nu are nici cea mai vagă idee, la ce bun se folosesc obiectele necunoscute, şi astfel încearcă să-şi fabrice leagăn sau maşinuţă din chibrite, încearcă să construiască din ele o măsuţă cu scăunele până descoperă din întâmplare adevăratul lor scop.

Mai multe informații despre programul Anim’est găsiți aici: http://www.animest.ro/