ACUM VEI MÂNCA PÂINE APOI VEI BEA APĂ

100 de ani de la descifrarea limbii hitite de către Bedřich Hrozný

—- Expoziție despre viața și munca lui Bedřich Hrozný
—- O constantă culturală, un continuum de limbaj: acum vei mânca pâine, apoi vei bea apă. O instalație de Pavel Sterec

14 octombrie – 29 noiembrie 2015
Muzeul Național de Istorie a României
Vernisaj: 14 octombrie, 18:00

Poster-web

Această expoziție este dedicată aniversării a 100 de ani de la descifrarea limbii hitite de către cunoscutul orientalist și arheolog ceh Bedřich Hrozný. Expoziția constă în două părți: panouri despre viața și munca lui Bedřich Hrozný și instalația de sunet „O constantă culturală, un continuum de limbaj: acum vei mânca pâine, apoi vei bea apă”, realizată de artistul contemporan ceh Pavel Sterec.

În urmă cu 100 de ani, pe 24 noiembrie 1915, orientalistul ceh Bedřich Hrozný anunța, în cadrul unei conferințe organizate pentru Societatea Germană de Orientalistică din Berlin, că a reușit să decodeze limba hitiților antici. Cel mai proeminent savant ceh, care s-a născut în Lysá nad Labem, a dat naștere unei noi discipline, cu numele de Hititologie. Hitiții erau un popor care trăia pe teritoriul Asiei Mici din secolul 18 până în secolul 12 î.e.n. Limba pe care au folosit-o timp de aproape 1000 de ani este cea mai veche limbă indo-europeană înregistrată, care folosea scrierea cuneiformă.

Expoziția cuprinde biografia profesorului Hrozný și expedițiile sale arheologice. Textele sunt acompaniate de hărți și fotografii istorice, din locurile unde au fost făcute descoperirile arheologice.

Instalația artistului ceh Pavel Sterec conține un eseu video și o instalație de sunet care pornește de la aspectele muncii lui Hrozný – considerate controversate în timpul vieții lui, în timp ce astăzi sunt văzute ca fiind curajoase și aventuroase, în special din punctul de vedere al abordării sale intuitive și asociative. Eseul video se bazează pe materialele de arhivă ale lui Bedřich Hrozný care se găsesc în Arhiva Națională de Film din Cehia.

Eveniment organizat de Centrul Ceh București în parteneriat cu Muzeul de Istorie. Parteneri: Asociația Secular Umanistă din România, Fundația Dignitas, Compania Națională Aeroporturi București. Parteneri media: Asociația Redescoperă Istoria, Magazin istoric, National Geographic, onlinegallery.ro, orașulvechi.ro, parentime.

Eveniment facebook aici.