Dincolo de cămașa de forță | Proiecție film și dezbatere

 

Dincolo de cămașa de forță | Proiecție film și dezbatere
23 martie / 15:00 / Centrul Ceh

In Romania, 25.000 de copii si adulti cu dizabilitati mintale traiesc in 700 de „lagare” ale statului. Oameni inchisi intre paranteze, unde abuzurile sunt regula, iar respectarea drepturilor, exceptia. Singura sansa ca acesti oameni sa poata duce o viata demna este iesirea din institutiile izolate si integrarea in comunitate.

Impreuna cu Centrul de Resurse Juridice, One World Romania scoate la lumina aceasta problema ignorata. Un prim pas va fi proiectia filmului „Free”, prin care regizorul croat Tomislav Žaja spune povestea unor persoane cu dizabilitati mintale care, dupa timpul petrecut in institutii, se intorc in societate. Va invitam apoi la o dezbatere in prezenta regizorului si a unui grup de experti, despre institutiiinchise si libertate.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) este singura organizatie din Romania care a reusit sa patrunda in centrele pentru persoanele cu dizabilitati si sa rupa tacerea din jurul abuzurilor si conditiilor inumane de viata. CRJ a facut un pas esential pentru drepturile acestor oameni: proiectul de lege pe care l-a propus pentru a preveni abuzurile in institutii a fost adoptat la finalul anului trecut, dupa o campanie sustinuta.

Sectiunea „Dincolo de camasa de forta” este organizata in parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice, in cadrul campaniei „Lagarele de langa tine”, proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in România. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

Eveniment facebook aici

10671431_10153443300043994_7265742708198456477_nIn Romania, 25,000 mentally disabled children and adults live in state-run “camps”. People confined between brackets, where abuse is the norm and respect for human rights, the exception. The only chance for these people to lead a dignified life is to escape these isolated institutions and integrate themselves into the community. Together with the Center for Legal Resources (Centrul de Resurse Juridice) we disclose this long neglected issue. We will screen Free, a documentary in which the Croatian director Tomislav Žaja tells the story of a group of people with mental disabilities who, after having spent years in this type of institutions, are now returning to society. We then invite you to take part in a debate on closed institutions and freedom in the presence of the director and a group of experts.