Docu-Games

Anul acesta, pentru prima oara in Romania, invitam publicul sa descopere, in spatii special amenajate din locatiile festivalului, o specie ludico-documentara care castiga teren: Docu-Gaming*. Este vorba despre unele jocuri documentare multi-premiate, altele foarte noi, in premiera in Romania, jocuri cu impact social ce trateaza probleme politice si sociale importante.

24 martie / 18:00 / Centrul Ceh 

Pe 24 martie aflam si mai multe despre #DocuGaming si viitorul acestui #trend. Asistam la o prezentare Docu Gaming oferita de Ludo Hekman si Michiel van der Ros (Buch and Sundance Media – butchandsundance.nl).

***

Intre timp, la Colturile Docu Gaming de la One Wolrd Romania (Cinema Eforie, Cinema Elvire Popesco, Hollywood Multiplex) puteti juca:

1. EndGame Syria
Dezvoltator: Auroch Digital, Tomas Rawlings
O explorare interactiva in realitatea dura a conflictului actual din Siria. Jucatorii sunt invitati sa lupte, si sa ia decizii de partea rebelilor. Un joc nu usor de castigat.

2. NarcoGuerra
Dezvoltator: Auroch Digital, Tomas Rawlings

3. Female Superheroes
Dezvoltator: Buch & Sundance Media
Un Docu-Game care are in prim plan femei din tari in curs de dezvoltare din multe colturi ale lumii si din zone de conflict – si care lupta pentru drepturile femeilor. Bazat pe povesti reale, jocul include imagini filmate si interviuri la fel de reale.

4. e4y
Dezvoltator: Buch & Sundance Media
Cum ii afecteaza deciziile noastre pe cei din jur? Awareness, educatie si calatorii in jurul lumii prin jocuri video.

5. Darfur is Dying
O fereastra in viata celor 2.5 milioane de refugiati din Darfur si un joc in care nu e usor sa ramai in viata.

Regie si Design: Susana Ruiz
Productie: Ashley York & Huy Truong
Art: Ramiro Cazaux & Corey Jackson
Programare: Mike Stein & Alexander Tarr

6. RePlay: Finding Zoe
Un joc de-a stereotipuri, violenta domestica, relatii abuzive si semnale de alarma in astfel de relatii. Ce e special la el este ca se adreseaza copiilor si adolescentilor intre 8 si 14 ani.

Producator Executiv: METRAC
Productie: Susana Ruiz, Huy Truong & Ashley York
Design: Susana Ruiz & Huy Truong
Scenariu: Andrea Gunraj, Susana Ruiz & Ashley York
Art: Ramiro Cazaux, Yoriko Murakami, Hsin Ping Pan, & Sirirat Yoom Thawilvejakul

*Termenul de docu-games a fost introdus in vocabularul documentaristilor si al dezvoltatorilor de jocuri de catre Joost Raessens: „Docu-games incearca sa concilieze realismul documentarului cu fictionalul jocurilor video – doua lucruri greu de reconciliat la prima vedere”. Intr-adevar, de cele mai multe ori, aceste docu-games imbina ludicul jocurilor, sobrietatea pe care o impun povestile (adevarate) in care ne invita sa ne jucam, si un research riguros – elemente care la prima vedere par imposibil de adus la un consens. Ele sunt realizate de un colectiv eterogen de creatori (game developers, artisti vizuali, jurnalisti, cineasti). Pe cativa dintre ei i-am invitat la Bucuresti sa isi prezinte jocurile la One World Romania.