Festivalul Filmului European la Centrul Ceh

Centrul Ceh găzduiește 7 proiecții de filme la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Filmului European, care va avea loc în București, între 5 și 15 mai.

Filmul european s-a distins aproape întotdeauna ca un film de autor, introspectiv, care folosește un limbaj cinematografic complex și artistic, cu personaje dezvoltate psihologic . Deși marcat de caracteristici naționale, filmului european și-au creat o identitate comună, care poate fi văzută ca un mozaic de culturi. Identitate cinematografului european este ca și cea a Europei de astăzi, complexă și fascinantă, și vă invităm să o descoperiți pe durata festivalului.

11259082_1109189549120050_6410244666203803384_o

Sâmbătă 7 mai / 20:00

Hamlet / Margaret Williams, Sarah Frankcom / Marea Britanie, 2015 / 108’
Tânărul prinț al Danemarcei se întoarce la curte, de la studii, şi descoperă nu doar că tatăl său a murit, ci şi că mama sa, Gertrude, s-a recăsătorit cu fratele acestuia, Claudius, unchiul lui Hamlet, care acum a ajuns rege. Când fantoma tatălui său îl vizitează pe zidurile castelului, cerându-i să-i răzbune moartea, Hamlet declanșează o serie de evenimente care conduc spre un deznodământ tragic.
___________________________________________________

Duminică 8 mai / 20:00

Lecția / Kristina Grozeva, Petar Valchanov / Bulgaria, Grecia, 2014 / 105’
Într-un mic oraș din Bulgaria, o tânără profesoară încearcă să descopere care dintre elevii săi este hoț. Vrea să-l pedepseascăși să le ofere copiilor o lecție despre bine și rău. În același timp, află că și-ar putea pierde casa pentru că ratele nu au fost plătite la timp. Hotărâtă să păstreze casa, este gata de orice pentru a face rost de bani până nu e prea târziu.
___________________________________________________

Luni 9 mai / 20:00

Mediterranea / Jonas Carpignano / Italia, Franța, SUA, Germania, Quatar, 2015 / 107’
Regizorul prezintă problema atât de reală a luptei pe care emigranții africani o duc, riscându-și de multe ori viața pentru o șansă nouă în Europa. Ayiva și Abas, doi buni prieteni din Burkina Faso decid să plece în Italia pentru a-și găsi de muncă și pentru a-și susține financiar familiile rămase acasă. Dar chiar și după ce supraviețuiesc călătoriei chinuitoare, nimic nu îi poate pregăti pe cei doi bărbați pentru ostilitatea și violența care îi așteaptă odată ajunși la destinație.
___________________________________________________

Marți 10 mai / 20:00

Crulic – Drumul spre dincolo / Anca Damian / România, Polonia, 2011 / 73’
Povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei.
___________________________________________________

Miercuri 11 mai / 20:00

Scurtmetraje din Suedia

Grandpa & Me and a Helicopter to Heaven / Åsa Blanck and Johan Palmgren / 2013 / 14’
Este povestea înduioșătoare și plină de căldură a unui băiețel și a bunicului său imobilizat la pat. Bătrânul are un secret pe care vrea să îl împărășească cu nepotul său și împreună pornesc înspre pădure pentru o ultimă aventură.

A Simpler Life / Gunhild Enger / 2015 / 15’
Ing-Marie și Carl, protagoniștii filmului, par să fie foarte ocupați. Ea cu antrenamentul fizic, el cu grădinăritul. Amândoi se înconjoară cu gadget-uri destinate să le ușureze viața, dar care generează și mai multe probleme. Un proces de reflecție, plin de umor, într-o zi de vară însorită.

The Butcher’s Waltz / Anna Zackrisson / 2014 / 14’
Într-o singură zi, în Suedia, de la răsărit până la apus întâlnim personaje diverse, ocupate cu treburile zilnice. Împreună, aceste momente ne arată o imagine fidelă a Suediei, în 2014.

On Suffocation / Jenifer Malmqvist / 2013 / 7’
Un film important despre cum un sistem devine mai important decât o viață umană. Șapte minute fără dialog. Cel mai neliniștitor aspect al acestui film este că ar putea fi o poveste reală.

Boygame / Anna Österlund Nolskog / 2013 / 15’
Prieteni buni, John și Nicolas nu sunt suficient de siguri pe sine când vine vorba de relații sexuale cu fete. Pentru a evita eventualele stângăcii, ei decid că trebuie să exerseze înainte.

Birthday / Jenifer Malmqvist / 2009 / 18’
Sara organizează aniversarea zilei de naștere a soției ei, Katarina. În aceeași zi, Katarina plănuiește să îi mărturisească ceva Sarei. Aniversarea trebuie să meargă mai departe, și la fel și personajele filmului.

Peace Talk / Jenifer Malmqvist / 2006 / 14’
Jonna și prietena ei Emilie se joacă de-a soldații. Soldații se luptă, se rănesc și au grijă unul de celălalt. Mama Jonnei însă nu este de acord cu felul în care joaca lor evoluează.

Ladyboy / Claes Lundin, David Sandberg / 2012 / 8’
Ladyboy este un scurtmetraj experimental despre o femeie tailandeză care și-a făcut operația de confirmare a genului și acum trebuie să ia cea mai grea decizie a vieții ei.

Next Door Letters / Sascha Fülscher / 2012 / 14’
Next Door Letters este un scurtmetraj animat bazat pe povestea reală a consecințelor unui joc care are ca temă identitatea.

Reel / Jens Choong / 2013 / 13’
Este ultima zi, înainte să se mute cu familia în alt oraș, în care Victor poate petrece timp cu prietenul lui Robert. Își vor petrece timpul făcând lucrurile pe care le fac de obicei, însă de data asta ceva este diferit.
___________________________________________________

Joi 12 mai / 20:00

Următorul / Barry Purves / Marea Britanie, 1990 / 5’
Fără a rosti un cuvânt, William Shakespeare face o introducere rapidă a tuturor pieselor sale printr-o audiție… ieșită din comun.

Conversația angelică / Derek Jarman / Marea Britanie, 1985 / 77’
The Angelic Conversation este un eseu despre un tânăr în căutarea dragostei. Se petrece într-un peisaj de vis, în timp ce o femeie pe care nu o vedem nicio clipă (Judi Dench) recită paisprezece dintre sonetele lui Shakespeare. Filmul oferă o viziune radicală și evocativă a poziei de dragoste shakespereane, desenând cu tușe puternice de lumină, culoare și volum dragostea dintre doi bărbați.
___________________________________________________

Vineri 13 mai / 20:00

HotelDallas / Sherng-Lee Huang, Livia Ungur / România / U.S.A., 2016 / 74’
În România anilor 80, Dallas este singurul serial american difuzat la televizor. El oferă o viziune fascinantă asupra bunăstării, care captează imaginația milioanelor de români. Printre ei se află și Ilie și fiica lui, Livia. După căderea comunismului, Ilie construiește o copie a vilei din serial, iar Livia îl invită pe Patrick Duffy, interpretul lui Bobby, să retrăiască moartea personajului, de data aceasta în replica faimosului ranch Southfork.
___________________________________________________

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC București. Mai multe informații și programul complet al festivalului aici: http://www.ffe.ro/

Eveniment susținut de Staropramen
Intrarea la proiecții este liberă
Eveniment facebook aici