Artistul ceh Tomas Motal la prima rezidență de bandă desenată din România
Artistul ceh Tomas Motal va participa la prima rezidență internațională de bandă desenată organizată în România, care se va desfășura între 26 mai și 2 iunie 2016 la Conacul Otetelișanu, un spațiu construit la începutul secolului al XVIII-lea și un exemplu de restaurare, recunoscut în ultimii pentru evenimentele dedicate artei contemporane.
„Marele Libertinaj Est European”, proiectul original realizat de Fundația Domeniul Otetelișanu cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, reunește artiști din șase țări din Estul Europei, iar invitați sunt nume cunoscute în banda desenată regională.
Contextul pentru această rezidență este unul prielnic fiindcă banda desenată din România are o audiență fidelizată, care în prezent se extinde ca urmare a apariției unor noi produse editoriale extrem de diverse și care reușesc să depășească formele stilistice și tematice binecuoscute ale basmelor (Ion Creangă sau Petre Ispirescu), a scenariilor cu eroi naționali și tradiționali extrași sau bine inrădăcinați încă din perioada interbelică sau cea comunistă.
Urmărind teme și temeri actuale din Balcani graficieni, scenariști și reprezentanții unor galerii din România, Bulgaria, Cehia, Croația, Serbia și Ungaria vor realiza împreună, în premieră, o revistă de Eastearn European Comics ce va fi disponibilă în variantă tipărită, on-line, dar și în mod excepțional în format video în viziunea artistică semnată de Andrei Drăghici și Cristian Cocoș.
Invitații Conacului Otetelișanu din rezidența „Marele Libertinaj Est European” vor aborda conceptele ”libertine” propuse de curatorul Octav Avramescu, unul dintre coordonatorii proiectului ”Jumătatea plină”. Acesta le propune participanților să transforme în benzi desenate ideile care au ca referință libertinajul, înțeles ca formă socială de exprimare a creativității: limitele acceptabilității în narațiuni vizuale independente în Estul Europei, opere “clandestine”, posturi originale și radicale la constituirea imaginii publice de autor, moștenirea cenzurii comuniste s.a.m.d.
La Conacul Otetelișanu participanții acestei rezidențe vor avea acces și la câteva workshop-uri și ateliere de ilustrație, creative writing sau scenografie susținute de Ana Kun, Youlian Tabakov si Tomas Motal. Ulterior aceste cursuri vor fi disponibile în format video, alături de interviuri și docu-videos.
Tweet