Cinci întrebări pentru Jiří Kovanda

Cinci întrebări pentru Jiří Kovanda

Interviu de František Zachoval

1. Pentru Muzeul Naţional de Artă Contemporană ai pregătit prima ta expoziţie personală din România. Care este conceptul expoziţiei?

Muzeul şi spaţiile pe care le oferă m-au surprins plăcut. Mă bucur că pot avea o expoziţie aici. Instituţia însăşi are un program foarte bun. Expoziţia are două părţi în două săli mari. În sala de la intrare sunt prezentate lucrările mai mici din diferite perioade, începând cu a doua jumătate a anilor `70, până în zilele noastre. E o mică retrospectivă. În cea de-a doua sală este o instalaţie mare pregătită special pentru acest spaţiu.

2. Poţi să descrii instalaţia?

Ideea instalaţiei mi-a venit după prima vizită. Am încercat să folosesc specificul spaţiului care este complicat şi impozant. Nu am vrut să fiu împotriva lui, ci să-i subliniez impactul. Există un gard care conduce privitorul într-o sală, ca la grădina zoologică, de exemplu, iar ceea ce se află după gard este ceea ce trebuie să urmărească privitorul care are acces limitat în acest spaţiu.

3. De fapt nu vrei ca privitorul să te urmărească pe tine, ci galeria.

Da, aşa este. Chiar şi o serie din lucrările mele mai vechi pun în valoare şi pornesc de la spaţiul în care se găsesc. Important este, totodată, ceea ce va simţi privitorul când va intra în galerie şi va fi limitat de gard fără să-i fie clar ce e după şi ce e înaintea gardului.

4. Dar privitorul se află în partea mai mică, deci limitarea lui este mai mare. Mi se pare că mergem la muzeu ca să ne uităm la exponate şi nici nu băgăm de seamă alte lucruri ca de exemplu spaţiul în sine.

Da, astfel exponatul este spaţiul în sine, cu tot cu privitorii care vor trece pe acolo. În spaţiul pentru privitori se află şi un soclu de înălţimea unui scaun sau a unei bănci. Pe soclu va fi pusă o mică pasăre împăiată, prin urmare soclul serveşte scopului lor iniţial de soclu pentru un exponat, dar în acelaşi timp privitorii vor putea să se aşeze pe el ca pe o bancă.

5. Astfel banca sau soclul are o funcţie nedefinită, le permiţi oamenilor să folosească soclul şi să devină astfel ei înşişi exponate?

Da, ambele posibilităţi sunt valabile. Depinde de unghiul din care priveşti. Unii oameni vor considera soclul un artefact şi nici nu le va trece prin minte să se aşeze pe el. Alţii, dimpotrivă, îl vor folosi doar ca pe un obiect de inventar funcţional.

Jiří Kovanda (n. 1953) este unul din cei mai importanți artiști contemporani cehi. Lucrările sale au fost prezentate la expoziții internaționale prestigionase, în locuri ca Tate Modern din Londra sau Documenta12 din Kassel. A dobândit recunoaștere internațională în special prin intervențiile și evenimentele sale din anii ’70 și ’80.

Expoziția JIŘÍ KOVANDA. Anti-eroism și rezistență va avea vernisajul joi, 30 iunie, de la ora 19:00, la Muzeul Național de Artă Contemporană. Expoziția va fi deschisă până pe 23 octombrie.

IMG_4151