Cinci întrebări pentru Larisa Sitar şi Roman Štětina

Cinci întrebări pentru Larisa Sitar şi Roman Štětina

Interviu de František Zachoval

Interviul a fost realizat în cadrul pregătirii expoziţiei Fortăreața Singurătății din pădurea sfântă a zgomotului etern care a avut vernisajul în data de 7 iulie 2016 la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. Expoziţia este deschisă până la 28 august.

Ce a stat la baza expoziţiei voastre la MNAC?

R.Š.: La baza expoziţiei a stat conceptul curatoarelor Anca Mihuleț şi Diana Marincu. Fiecare dintre ele a ales un artist: Diana a ales-o pe Larisa, iar Anca a ales lucrările mele. În cazul meu, întâmplarea a fost că în 2014 Anca a văzut filmul „Lost case“ (Ztracený případ) din cadrul Premiului pentru tinerii artişti vizuali Jindřich Chalupecký şi am stat un pic de vorbă, atunci m-a abordat.
L.S.: Am lucrat cu Diana la alte 2 expoziţii. Prima dintre ele, numită P A S A J, a avut loc la MNAC Anexa in 2014 şi a pus bazele expoziţiei Inventând Adevărul, care a câştigat concursul organizat de Ministerului Culturii pentru spaţiul galeriei ICR în cadrul Bienalei de Artă de la Veneţia din 2015.

Sunteţi conduşi de curatori sau există o imagine clară a mesajului pe care vrea să-l transmită expoziţia? Mă interesează cum se desfăşoară dialogul dintre voi, dacă, în calitate de autori, căutaţi alte puncte de intersecţie şi cum s-a desfăşurat procesul de instalare?

R.Š.: Punctele de intersecţie sunt incluse în obiectele noastre ca atare, este vorba despre o anumită capacitate de a cola, despre lucrări cu trimiteri istorice, ready-made sau despre apropriaţie. Aceste legături sunt profunde şi nu este nevoie de realizarea unei instalaţii comune, este  suficient să pui obiectele unul lângă celălalt.
L.S.: Diana şi Anca ne-au ales pe noi pentru acest duo-show chiar datorită punctelor de intersecţie şi afinităţilor comune pe care le descopereau în lucrările noastre.

Din instalaţie este evident că Doriforos şi instalaţia din flori sunt motivul principal.

R.Š.: Până în ultima clipă nu a fost clar dacă va fi aici şi e bine că au reuşit să-l aducă şi că nu se află doar pe afiş. Copia expusă a fost făcută după  o altă copie pentru că originalul nu s-a păstrat. Ceea ce curge pe statuie este plastelină inteligentă, un material care nu îşi păstrează forma şi curge continuu, iar picurii ei încearcă să amintească de modul în care ar fi putut să arate acel Doriforos original. Amintirea trecutului este unul dintre punctele de intersecţie ale expoziţiei noastre.
L.S. Iniţial am mixat cele două lucrări pentru că aveam nevoie de o singură imagine pentru presă, afiş şi banner.  Dar s-au potrivit într-un mod atât de natural încât am decis să le alăturăm şi în expoziţie.

Ce înseamnă instalaţia din flori? Este o amintire a expoziţiei de salon de la cumpăna secolelor 19 şi 20?

L.S.: Nu neapărat. Planta exotică crescută în apartament a ajuns între timp una din cele mai comune interactiuni între om şi natură, făcând parte din zona neclară dintre natural şi artificial, un domeniu care mă interesează de multă vreme. Prin această gradină spontană am dorit crearea unui spaţiu prietenos şi neaşteptat în expoziţie.

Iar pentru tine este important ca vizitatorul să aibă o pauză şi să se poată odihni.

L.S.: Bineînţeles. În timp ce primeam plante, curiozitatea mea privind forma pe care o va lua grădina creştea din ce în ce mai mult, neştiind ce vor mai aduce vizitatorii muzeului. Îmi doresc ca acest lucru să fie oarecum vizibil şi celor care se vor bucura de grădină pe timpul expoziţiei.

IMG_4170