Cinci întrebări pentru Alena Klimešová – noua profesoară de limbă cehă în România.

Cinci întrebări pentru Alena Klimešová – noua profesoară de limbă cehă în România.

Pe 3 octombrie 2016 încep cursurile săptămânale de limbă cehă pentru public organizate de Centrul Ceh. Chiar dacă limba cehă este una dintre cele mai grele limbi, după părerea noii lectore Alena Klimešova, ea poate fi învăţată în decurs de mai puţin de o jumătate de an. Interviu de František Zachoval.

Incepând cu noul semestru sunteţi noua profesoară de limbă cehă la catedra de limbi şi literaturi slave de la Universitatea din Bucureşti. Care este experienţa dvs. de până acum în legătură cu predarea limbii cehe ca limbă străină?

Am început să predau limba cehă pentru străini la Centrul pentru integrarea străinilor, după care am primit o ofertă de la Universitatea Palacký din Olomouc. Aici am predat cursuri intensive timp de şase ani. Ulterior, s-au adăugat cursuri individuale, diferite worskopuri, alcătuire de teste atc.

Aveţi o practică bogată. Ce metodă folosiţi?

Folosesc diferite metode, începând cu metodele de activizare, continuând cu cele vizual-demonstrative şi terminâd cu metodele alternative. Dar cel mai mult încerc să predau fără  să folosesc o limbă de intermediere. Incerc să vorbesc numai şi numai în limba cehă. Desigur este un lucru mai dificil şi îndeosebi mai pretenţios pentru un lector şi poate chiar pentru studenţii înşişi. Dar numai la început. Avantajul îl constituie nu doar o înţelegere mai rapidă, dar mai ales faptul că studenţii nu mai trebuie să se comute între trei coduri lingvistice. Uneori desigur mă ajut de limba engleză, dar într-adevăr numai în limite minime.

Susţineţi, că fără o limbă de mediere, se obţin rezultate mai rapide?

Rezultatele practicii de până acum confirmă acest lucru.

După părerea mea limba cehă este o limbă grea. Din practica dvs, vă rog, să-mi spuneţi, cât durează învăţarea ei?

Este greu de răspuns la această întrebare. Invăţarea unei limbi străine este într-adevăr o chestiune foarte individuală. Ea este influenţată de mulţi factori. Dintre aceştia, mai ales de motivaţia personală. Există studenţi (şi neslavi) care au atins un nivel înalt de cunoaştere chiar într-o jumătate de an. O altă chestiune relativ importantă care influenţează pozitiv învăţarea rapidă a limbii cehe este cunoaşterea altor limbi străine. Astfel puteţi să comparaţi diferite structuri şi astfel să înţelegeţi mai bine structurile care se deosebsc de limba dvs. maternă.

Toţi mi-au spus că dacă ştiu limbile italiană sau spaniolă, atunci voi  înţelege mai repede limba română. Aşadar, subliniaţi motivaţia şi posibilitatea de a compara diferite structuri?

Cu siguranţă este vorba despre unii dintre cei mai importanţi factori în studiul unei limbi străine.

Cursurile pentru începători vor avea loc, începând cu 3 octombrie 2016, în fiecare luni, de la ora 18.00 până la ora 20.00, cursurile de nivel mediu vor începe pe 4 octombrie şi vor avea loc în fiecare miercuri de la ora 18.00 la 20.00. Alena Klimešová va susţine aceste cursuri. Un semestru durează 10 săptămâni. 

img_0653s

Traducera interviului: Helliana Ianculescu.