Carol Benisch, arhitect al Bucureștiului secolului al XIX-lea

de Flavia Ciontu

Arhitectul Karl Franz Böhnisch /Carol Benisch, născut în 1822 pe teritoriul actual al Republicii Cehe, s-a stabilit în 1847 în Țara Românească, unde a lucrat ca arhitect până la moartea sa, în 1896. În cei aproape 50 de ani de activitate, Benisch a contribuit la modernizarea spațiului bucureștean prin numeroasele sale proiecte arhitecturale, dar și prin implicarea în învățământul de arhitectură și în fondarea Societății Arhitecților din România

dsc02385

Adus în Țara Românescă de domnitorul Gheorghe Bibescu, Carol Benisch a lucrat alături de arhitectul elvețian Johann Schlatter (1808-1865) la restaurarea unor edificii religioase din țară și din București (Mănăstirea Bistriţa, Mănăstirea Tismana, Biserica Domniței Bălașa, Biserica Sărindar, Mănăstirea Văcăreşti, Biserica Sf. Ioan, Biserica Stavropoleos, Biserica Sf. Sava, Catedrala Sf. Iosif). Printre proiectele arhitecturale din București în care a fost implicat se numără și Palatul Academiei (Universitatea), proiectul de reconstrucție a Mitropoliei (1857), ridicarea Teatrului Național, Casa Ghica, proiectul palatului Arhivelor Statului și Institutului de Paleografie.

casa-ghica

Casa Ghica

În 1890, Carol Benisch a început lucrările de construcție a unei noi case pe Strada Luminii nr. 12, astăzi Strada Gen. Christian Tell. Casa în stil neoclasic a aparținut familiei și moștenitorilor arhitectului până la naționalizare. După 1989, casa a fost adusă într-o stare avansată de degradare, iar în octombrie 2013 a fost demolată parțial, urmând să se construiască un imobil de birouri.

Între 1891 – 1892, Carol Benisch a fost memebru fondator și primul vicepreședinte al Societății Arhitecților din România. A predat, de asemenea, la prima Școală de arhitectură înființată de arh. Alexandru Orăscu sub tutela Societății. A murit la 18 octombrie 1896, lăsând în urmă o moștenire arhitecturală de care ne bucurăm și astăzi, 120 de ani mai târziu.

palatul-academiei

Palatul Academiei

Mai multe detalii despre Carol Benisch si alți arhitecți cehi care au activat în spațiul romanesc vor fi prezentate in cadrul conferinței publice “Repere cehe în arhitectura românească”, susținută de dr. Oana Marinache, pe 25 octombrie 2016, începând cu ora 18.30, la Centrul Ceh.