Anton Oderka – arhitectura spațiilor comerciale ale Bucureștiului secolului al XIX-lea

de Alexandra Iordache

Zona comercială a Bucureștiului secolului al XIX-lea a reprezentat terenul de intervenție a arhitectului de origine cehă Anton Onderka.

onderka-t_1879_10-copy

După ce a absolvit studiile în arhitectură în Imperiul Austriac, arhitectul ceh Anton Onderka și-a îndreptat atenția către spațiul bucureștean. Intre anii 1856-1886 contribuie la realizarea și consolidarea mai multor case din zona comercială a Bucureștiului secolului XIX, majoritatea fiind influențate de stilul neoclasic. Dintre lucrările sale putem enumera Casa cu Prăvălii a lui Aloys Antalfy, din ulița Mogoșoaiei, Mahalaua Biserica Doamnei (1856), demolată în 1858, casele Carl Neubauer aflate în Str. Râureni, Mahalaua Măgureanu (1859), casele Rosenthal din Str. Sfânta Vineri, nr. 17(1872), casa Ghiță Pencu din Calea Victoriei (1881), casa Ziegler, Str. Știrbei Voda, nr. 30(1883).

Cu ocazia deschiderii Bulevardului Academiei in 1868, Anton Onderka a fost numit membru în comisia de uvertură. Dimensiunea traiectoriei sale profesionale se articulează in 1876 când a devenit membru în prima Societate a arhitecților și inginerilor, urmând ca un an mai târziu să facă parte din comisia de conducere.

la-globul-verde-strada-lipscani

Mai multe detalii despre Anton Onderka si alți arhitecți cehi care au activat in spațiul romanesc vor fi prezentate in cadrul conferinței publice “Repere cehe în arhitectura românească”, susținută de dr. Oana Marinache, pe 25 octombrie 2016, începând cu ora 18.30, la Centrul Ceh.