Revista “Arhitectura” 51: numar special dedicat arhitecturii cehesti

reclama-arhitectura.jpg 

text: Mihai Dutescu

In ultima vreme, cu siguranta si datorita bunei promovari, arhitectura ceha este din ce in ce mai apreciata la nivel international. In Romania au fost organizate de-a lungul timpului diverse evenimente, conferinte si expozitii legate de acest subiect, insa recent, prin implicarea directa si activa a Centrului Ceh din Bucuresti, acestea au o mult mai buna vizibilitate la nivel public si arhitectura ceha contemporana, calitatea acesteia, au devenit un fapt unanim cunoscut atat de catre specialisti, cat si de catre publicul larg.

Un astfel de demers este si parteneriatul cu revista “Arhitectura”, care a inclus in sumarul sau al ultimilor ani proiecte realizate de arhitecti cehi si care, insa, de data aceasta, dedica in totalitate primul sau numar din 2007 arhitecturii contemporane din Republica Ceha.

Arhitectura ceha este un fenomen exceptional in peisajul arhitectural european, cu o medie calitativa si conceptuala foarte buna si care poate reprezenta un excelent exemplu pentru profesionistii romani. Este exemplul unei tari in care, ca si in Romania, exista un important patrimoniu arhitectural atat clasic cat si modernist, si in care comunismul a blocat, timp de 50 ani, printre altele si arhitectura, dar care a reusit sa reabiliteze aceasta situatie relativ rapid, printr-un context favorabil creatiei si calitatii, prin legislatie si regulamente urbanistice, prin concursuri de arhitectura organizate transparent si democratic, prin educatie si promovarea arhitecturii contemporane in randul cetatenilor etc. Astfel, astazi, arhitectura ceha pare sa se fi asezat pe un drum drept, in care traditia si modernitatea absoluta pot sa coexiste in mod firesc, dand nastere unei urbanitati central-europene foarte specifice Cehiei si greu de definit in cuvinte, care insa se simte in momentul in care vizitezi aceasta tara sau locuiesti acolo.

Selectia pe care o prezentam in revista “Arhitectura”aduce in prim-plan cele mai importante birouri de arhitectura din Republica Ceha, in momentul de fata. Fie ca este vorba despre firme multinationale si proiecte mari (4A Architects) sau despre lucrari mici, fie ca sunt arhitecti din generatia tanara, poate mai putin cunoscuti, dar cu proiecte fascinante (A69 Architekti, HŠH Architekti) sau vorbim despre nume binecunoscute in Cehia si nu numai (Ladislav Labus, Roman Koucky sau Ivan Kroupa), fie ca birourile sunt din Praga sau din Brno (Franek Architects, Kuba Pilar), Cheb sau Humpolec (OK Plan architekt), fie ca vorbim de constructii noi sau despre restaurari, interioare, amenajari de spatii publice urbane sau ansambluri mari cu dezvoltatori privati. Selectia nu este exhaustiva – nici nu ar avea cum, pentru o tara in care se construieste atat de bine – dar incearca o prezentare cat mai completa a productiei arhitecturale contemporane din Cehia. Acest eveniment cultural va fi completat de prezenta in Romania a arhitectului Ivan Kroupa, caruia ii sunt prezentate in revista trei proiecte si care va sustine o conferinta.

Acest numar special va fi prefatat de Osamu Okamura, arhitect si redactor-sef al revistei de arhitectura “Era21” din Cehia, care face in revista “Arhitectura”o radiografie a fenomenului arhitectural contemporan din Republica Ceha. Aceasta abordeaza subiectul deopotriva din perspectiva rolului pe care arhitectura l-a jucat de-a lungul timpului in formarea unei identitati nationale, cat si a contextului socio-economic in care acesta s-a conturat, ori a principalelor tendinte actuale.

 

ENGLISH VERSION 
“Arhitectura” magazine has a special issue on the Czech contemporary architecture

The Czech architecture is lately crossing the borders of the Czech Republic, and becoming well known and appreciated on an international level. Over the last years, there were organized some events, exhibitions and lectures on this subject in Romania, and so, the Czech architecture is equally known by many kinds of public. Now the architectural magazine “Architectura” presents exclusively Czech contemporary architecture in its first issue on 2007.

This issue has a foreword written by Osamu Okamura (architect and editor in chief of the “Era21” architectural Czech magazine), in witch he presents the contemporary architectural phenomenon in the Czech Republic.
The selection presented in the magazine, brings us the most important architectural studios in the Czech Republic, from famous names like Ladislav Lábus, Roman Koucky or Ivan Kroupa, to the multinational, well-known, studios, like “4A Architects”, and to the small, new, but equally good ones, like “A69 Architekti”, “HŠH Architekti”.