17 noiembrie: 27 de ani de la Revoluția de Catifea

de Flavia Ciontu

Pe 17 noiembrie 1989, o demonstrație a studenților din Praga a fost primul pas către procesul amplu, dar pașnic, de trecere a Cehoslovaciei de la comunism la democrație. Marșul studenților, organizat pentru a marca 60 de ani de la protestele studențești împotriva ocupației naziste din noiembrie 1939, s-a transformat într-o demonstrație anti-guvern, care s-a soldat cu spitalizarea a 167 de protestatari. Violența acestor evenimente a determinat sindicatele de muncitori și alte grupuri civice să se organizeze în vederea democratizării Cehoslovaciei.

În urma demonstrației studențești, mai multe proteste au avut loc în câteva orașe din Cehoslovacia, adunând din ce în ce mai mulți participanți. Pe 19 noiembrie, fost înființat Comitetul de Coordonare a Studenților, precum și Forumul Civic (Občanské fórum), principala organizație anti-sistem, avându-l ca lider pe Václav Havel. O zi mai târziu, sute de mii de protestari luau cu asalt străzile din Praga, Bratislava și Ostrava. Întrucât guvernul comunist a refuzat să negocieze cu Forumul Civic, o grevă generală a fost programată pentru 27 noiembrie.

Milioane de oameni au fost prezenți la demonstrațiile din 27 noiembrie, ceea ce l-a încurajat pe Havel să ceară demisia guvernului și schimbarea constituției. Deoarece autoritățile comuniste nu au fost de acord cu demisia președintelui și a primului-ministru, studenții au extins greva până pe 3 decembrie, timp în care au avut loc câteva reforme constituționale, precum trecerea la multipartidism. Pe 10 decembrie, președintele Gustav Husak și-a dat demisia, după ce numise un nou guvern de coaliție care includea reprezentanți ai opoziției. Václav Havel, devenit primul președinte al Cehoslovaciei libere, a facilitat tranziția țării către democrație.

Evenimentele de la sfârșitul anului 1989 din Cehoslovacia au surprins prin faptul că au reprezentat o tranziție non-violentă de la un sistem de guvernare represiv la democrație, motiv pentru care au rămas cunoscute sub numele de Revoluția de Catifea sau Revoluția Blândă. Deși nu există dovezi în acest sens, se crede că acest nume (în engleză – Velvet Revolution) a fost inspirat de formația lui Lou Reed, Velvet Underground. În orice caz, dizidența din Cehoslovacia s-a coagulat în jurul rock-ului underground al anilor ’70 si ’80. Plastic People of the Universe e numele formației anti-sistem a cărei poveste l-a motivat pe Václav Havel să scrie manifestul cunoscut drept Carta 77, în care critica regimul communist.