Rețetă Vánočka

Pâinea împletită sau vánočka, preparată în Republica Cehă cu ocazia sărbătorii de Crăciun, este un dulce similar chałkei în Polonia, evreiescului challah, fonott kalacs-ului în Ungaria sau cozonacului românesc. În mod tradițional, această pâine dulce este împletită din trei fășii de mărimi diferite, aduse una peste cealaltă.

Ingrediente:

1 cană de lapte fiert
1 jumătate de pachet de unt
1 cană de zahăr
1 jumătate de linguriță de sare
2 plicuri de drojdie uscată
1 sfert de cană de apă călduță
2 ouă mari ținute la temperatura camerei, bătute
5 căni și jumătate de făină
1 jumătate de cană de stafide aurii sau brune
1 jumătate de cană de migdale mărunțite
1 treime de cană de lămâie tăiată mărunt
Toping:
1 ou mare ținut la temperatura camerei, bătut
2 linguri de migdale mărunțite
Zahăr pudră (opțional)

Anumite rețete de vánočka conțin caise deshidratate și stafide ținute peste noapte în brandy sau rom, precum și lămâie sau semințe de anason.

Mod de preparare:
Adăugați untul, zahărul și sarea peste laptele fiert. Amestecați totul pentru a incorpora totul și lăsați să se răcorească.

Puneți drojdia și apa călduță într-un bol de mixat și amestecați cu paleta până se dizolvă. Adăugați mixtura de lapte și 2 ouă, apoi incorporați.

Adăugați 3 căni de făină și bateți cu paleta până aluatul devine pufos. Puneți și stafidele, migdalele, lămâia și restul de făină și amestecați 3-5 minute până la omogenizare. Aluatul va fi lipicios.

Mutați aluatul într-un bol uns cu ulei. Acoperiți bolul cu folie de plastic și lăsați-l să se dospească până își dublează mărimea, timp de aproximativ 1 oră.

Puneți aluatul dospit pe un capac tapetat cu făină. Împărțiți-l în 3 bucăți mai mari și 5 mai mici. Rulați fiecare porțiune până ce ia forma unei frânghii. Pe o hârtie de copt, împletiți cele 3 bucăți mari, împreunându-le la capete.

Împletiți 3 dintre bucățile mici, prindeți-le la capăt și așezați împletitura deasupra celeilalte. Celelalte două bucăți vor fi răsucite împreună și așezate peste cele două împletituri, având grijă să ascundeți capetele sub împletitura cea mare. Acoperiți totul cu un prosop și lăsați să crească între 1 oră și 1 oră și jumătate la loc călduț.

Încălziți cuptorul la 400 de grade. Ungeți vánočka cu 1 ou bătut și presărați două linguri de migdale. Coaceți 15 minute, reduceți apoi temperature la 375 de garde și mai lăsați încă 30-45 de minute. Lăsați să se răcească complet și presați zahărul pudră înainte de a felia.

Poftă bună!