Curcan à la „porc, găluşte, varză“ pentru cinci persoane
Porc, găluşte, varză reprezintă o mâncare tipic cehească, considerată tradiţională. Încă din denumire, este clar care sunt principalele ei componente, aşa că nu mai e nevoie să le descriem. Pentru o mâncare mai uşoară, folosim carne de curcan. Conform obiceiului bine încetăţenit, mâncarea trebuie să fie însoţită de bere. Un fel de mâncare asemănător poate fi întâlnit în mod obişnuit şi în Austria sau Bavaria. Durata de pregătire este de aproximativ două ore. Pregătim întâi carnea, apoi varza şi, la urmă de tot, găluştele de cartofi.
Curcan
Carnea de curcan se sărează şi se piperează după gust. Se aşează în vasul în care se va coace, se pun în jur felii de ceapă şi de portocale. Se unge cu aproximativ trei linguri de ulei şi se coace timp de aproximativ 90 de minute la o temperatură de 200°C. În ultimele 15-30 de minute se încinge cuptorul la 220°C şi se lasă până când carnea capătă o frumoasă crustă rumenită. În timpul coacerii, se unge carnea cu zeama lăsată, iar, dacă este nevoie, se mai toarnă şi puţină apă, pentru a împiedica uscarea cărnii şi a obţine o crustă crocantă. Carnea se serveşte tăiată felii. În timpul servirii, atât carnea, cât şi găluştele se stropesc cu zeama rezultată la copt.
Ingrediente:
1,5 kg carne de curcan
3 cepe
1 portocală
3 linguri de ulei
piper
sare
Varză călită ca în Moravia
Se curăţă căpăţâna de varză, se taie cotorul şi se toacă fideluţă. Varza tăiată se opăreşte cu apă clocotită.
Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt. Se pune la încins untură sau ulei într-o cratiţă, se adaugă ceapa tăiată mărunt şi chimen. În timpul călirii, chimenul va elibera o aromă plăcută. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă varza opărită, se toarnă puţină apă, se acoperă cu capacul şi se lasă la înăbuşit cam 30 de minute, până când este varza moale.
Se curăţă un cartof şi se rade pe răzătoarea fină. Cănd s-a înmuiat varza de-ajuns (eventual mai completăm sau mai eliminăm din apă), adăugăm cartoful ras, îl amestecăm bine în varză şi mai lăsăm la fiert cam 5 minute. După aceea, se condimentează după gust cu sare, oţet, zahăr şi se mai dă într-un clocot.
Ingrediente:
1 căpăţână de varză albă (1 kg)
1 ceapă
1 lingură de făină
1 cartof crud
chimen
oţet
zahăr
ulei
sare
Găluşte de cartofi (este nevoie de făină grosieră din Cehia)
Se fierb cartofii în coajă, se curăţă cât sunt încă fierbinţi şi se rad pe răzătoarea fină, direct pe placa de lucru. În mijlocul grămăjoarei de cartofi, se face o gaură în care se sparg 2 ouă, se pune sare şi se adaugă făină. Se frământă un aluat de cartofi, în care se adaugă făină după nevoie, în funcţie şi de calitatea cartofilor. Trebuie să rezulte un aluat dens, dar fin, din care să se poată forma găluştele.
Dacă nu avem la dispoziţie făină grosieră, aceasta se poate înlocui cu un amestec de griş şi făină albă obişnuită (1:2).
Aluatul se împarte în două sau trei părţi. În funcţie de mărimea vasului în care se va fierbe, fiecare dintre părţi se rulează sub formă de sul gros. Sulurile se fierb în apă cu sare timp de aproximativ 20 de minute. După ce s-au fiert, le scoatem şi, cu ajutorul unui fir de aţă, le tăiem în felii groase de circa 1 cm.
Aceste „knedlíky“ (găluşte) ceheşti se servesc împreună cu carnea şi varza deja pregătite.
Ingrediente:
2 ouă
1 kg cartofi fierţi
300 g de făină grosieră
sare
aţă
Poftă bună!
Tweet