Ilustratorul ceh Štěpán Zavřel

de Alexandra Iordache

Štěpán Zavřel a fost pictor, artist grafic, scriitor și unul dintre cei mai importanți ilustratori de origine cehă ai secolului al XX-lea în domeniul cărților pentru copii.

Primii ani de viață, adolescența și tânăra maturitate și le-a petrecut în Cehoslovacia. Născut pe 26 decembrie 1932, trăiește și studiază la Praga până la vârsta de 26 de ani, când emigrează în Italia și se stabilește în micul sat Rugolo din regiunea Veneto. Între Praga și Rugolo, unde trăiește din 1968 până la sfârșitul zilelor sale, pe 25 februarie 1999, Štěpán Zavřel studiază la Accademia di Belle Arti di Roma și călătorește pe întreg continentul european pentru a-și expune lucrările. A fost co-fondatorul editurii Bohem Press și părintele fondator al Școlii Internaționale de Ilustrație.

Cea mai importantă lucrare a sa este Biblia ilustrată pentru adulți și copii. Pentru a conserva moștenirea sa artistică, în septembrie 2011, a fost inaugurat Muzeul Štěpán Zavřel la Spazio Brazzà (Udine – Italia), dedicat vieții și operei sale.

Štěpán Zavřel și-a dedicat astfel viața artei pentru copii. Pentru a sublinia importanța operei sale, ‘Centro Internazionale di Studi per la Cultura dell’Infanzia Štěpán Zavřel’ promovează proiecte culturale la nivel local, în colaborare cu organizații internaționale și parteneri interesați de ilustrația de carte și alte forme de artă care se adresează copiilor.