Ilustratorul ceh Adolf Born

de Alexandra Iordache

Născut pe 12 iunie 1930, Adolf Born a fost un pictor, ilustrator, caricaturist și cineast de origine cehă. Creatorul unei noi expresii artistice și autorul unor lucrări controversate, Adolf Born a fost deopotrivă aclamat și cenzurat.

Împreună cu familia sa, se stabilește în 1935 în urbea pragheză după ce își petrece primii ani din viață în orașul České Velenice, aflat la granița cu Austria. Praga devine, pe lângă locul căruia să îi spună “acasă”, spațiul formării sale artistice. În perioada 1950-1955, studiază la Școala de Arte Aplicate, Departamentul de Caricatură și Desen de presă. Nu mai târziu de anii 1960, lucrările sale depășesc frontierele naționale pentru a fi expuse în întreaga lume.

Pe de-o parte, recunoașterea publică este legată în primul rând de munca sa de caricaturist. Lucrările sale au fost publicate în numeroase reviste și expuse în cadrul expozițiilor de caricatură. În anul 1974, i se decernează premiul Grand Prix și este desemnat “Caricaturistul anului” la Montreal, Canada.

Pe de altă parte, controversa din jurul operei sale a fost sancționată de regimul cehoslovac care a cenzurat publicarea caricaturilor sale în 1973. De la începutul anilor 1970, se orientează mai degrabă către filmul de animație, ilustrația de carte pentru copii și grafica. Din combinația dintre caricatură și grafică, Adolf Born creează o nouă formă de expresie artistică prin care se adresează într-o manieră umoristică istoriei propriei țări.

Ceea ce l-a făcut faimos pe Adolf Born a fost, însă, versiunea unică asupra lumii animalelor. Lucrările sale îmbină adesea lumi fantastice alternative, oameni și animale. Deloc întâmplător, un asteroid descoperit pe 31 martie 1998 de către Petr Pravec îi poarta numele: 17806 Adolfborn.

După o viață artistică efervescentă, Adolf Born s-a stins din viață pe 22 mai 2016, la vârsta de 85 de ani, lăsând moștenire o operă controversată prin dualitatea mesajelor caricaturilor sale.

Surse:
http://www.fineart.cz/artist_page.aspx?langId=2&artist=7
http://www.radio.cz/en/section/curraffrs/popular-czech-childrens-author-adolf-born-dies-aged-85