Miroslav Šašek, ilustrator al vieții urbane

de Flavia Ciontu

Miroslav Šašek a fost un autor și ilustrator de origine cehă, cunoscut în special pentru seria de cărți pentru copii This Is…, pe care a publicat-o începând cu 1959 și pe care a semnat-o M. Sasek.

Născut pe 16 noiembrie 1916 în Praga, Miroslav era pasionat de desenat și își dorea să devină artist, dar a fost nevoit să facă studii de arhitectură la Universitatea Tehnică din Praga. După ce și-a terminat studiile, Šašek a început să creeze ilustrații pentru ziare și cărți. Prima carte pentru copii scrisă de mână și ilustrată de el se numea Benjamin a tisíc morskych dasu Kapitána Barnabáse (Benjamin și cele o mie de creaturi marine ale căpitanului Barnabas) și a fost publicată în Cehoslovacia în 1947. În același an, Šašek și soția lui s-au mutat la Paris, unde el și-a început studiile la École des Beaux Arts, continuând să lucreze pentru publicații cehe. În Paris, a profesat ca artist grafic și arhitect, iar din 1951 a fost angajat la postul de radio Europa Liberă, fiind asistent de producție, prezentator și actor.

După divorțul de soția sa, Miroslav Šašek a decis să se reîntoarcă la un proiect pe care îl amânase : un ghid de călătorie pentru copii. This is Paris, prima carte din serie, a fost publicată în 1959 la Londra, iar la scurt timp i-au urmat ghidurile despre Londra, Munich, Roma, New York, San Francisco și Hong Kong, pentru a numi doar câteva.

Patru dintre cărțile din seria This Is… au devenit sursă de inspirație pentru filme, iar ilustrațiile lui Šašek au circulat sub formă de cărți poștale sau postere. Pe lângă aceste ghiduri ilustrate ale orașelor, Šašek a mai publicat două cărți : Stone is not Cold (1961) și Mike and the Modelmakers (1970).

Ilustrațiile lui Šašek uimesc prin combinația de realism datorat ochiului de arhitect și aerul nostalgic al anilor ’50. Explicațiile care însoțesc ilustrațiile denotă un fin observator al vieții urbane și al diferențelor culturale. Apreciate în întreaga lume în anii ’60 și ’70, de copii și adulți deopotrivă, cărțile lui au fost redescoperite și republicate începând cu 2004, iar în 2013 au fost pentru prima dată traduse și în cehă, limba sa maternă.

Surse:
http://www.miroslavsasek.com/
http://www.sasekfoundation.eu/en/miroslav-sasek-0