Pictorul și ilustratorul ceh Ota Janeček

 de Flavia Ciontu

Ota Janeček s-a născut pe 15 august 1919 în Pardubice, pe teritoriul Republicii Cehe de astăzi. Începând cu 1938, a studiat la Universitatea Tehnică din Praga și la Școala de Arte Aplicate, iar în urma studiilor a devenit membru al Uniunii Artiștilor Mánes și al Societății Hollar a Artiștilor Cehi. A lucrat ca pictor, artist grafic, ilustrator și sculptor, dar a fost pasionat deasemenea de ceramică și de designul textil.

Primele sale picturi au fost marcate de o notă de expresionism  caracteristic începutului anilor ’40, iar primele sale portrete au fost influențate de creația lui Amedeo Modigliani, dar din 1943 lucrările lui Janeček s-au apropiat mai degrabă de cubism.

Janeček a fost inspirit de natură, picturile sale fiind adesea decorate cu motive florale și vegetale. Ilustrative pentru această perioadă de creație sunt ciclurile de tablouri în ulei Grasses, Flore și Organisms. Din 1950, s-a concentrat mai mult pe desene și ilustrații, iar lucrările sale au căpătat o notă mai realistă.

Ilustrațiile pe care le-a realizat pentru cărțile pentru copii, printre care și „Prințul fericit” de Oscar Wilde, uimesc prin delicatețe și prin efectele speciale de culori, inspirate de operele lui Paul Klee și George Seurat.

Ota Janeček s-a stins din viață în 1996, în Praga. Lucrările sale sunt expuse la Galeria Națională din Praga, la Galeria Tate din Londra și la Biblioteca Națională din Paris, precum și în Statele Unite.