IVAN KROUPA la Bucuresti / 21 februarie-20 martie

21 februarie / 18h00 / TNB, etaj 4 – Vernisajul expozitiei lui Ivan Kroupa / Lansarea numarului dedicat arhitecturii cehe al revistei Arhitectura

22 februarie / 18h00 / Centrul Ceh – Ivan Kroupa vorbeste despre arhitectura sa si a biroului sau

014.jpg

Cateva cuvinte despre Ivan Kroupa
text: Mihai Dutescu

 

Ivan Kroupa este unul din cei mai speciali arhitecti cehi. Proiectele biroului pe care il conduce reusesc intotdeauna sa se distanteze de un anumit mainstream, chiar daca bun in cazul arhitecturii central-europene, si sa aduca ceva in plus. Este vorba fie de un plus la nivelul interpretarii programului functional, fie la nivelul formei sau al relatiei cu contextul, dar cel mai adesea este vorba despre o abordare conceptuala deosebita a intregului proiect. Acest lucru genereaza, in final, o arhitectura sofisticata, foarte originala – chiar cu riscul de a parea usor stranie – dar extrem de senzuala.

A fost implicat in multe proiecte si poate ar trebui spus ca, aidoma marilor creatori, cele mai interesante proiecte, din care unele castigate prin concursuri, nu au fost construite: lucrarile construite au in general o scara mica. O exceptie – remarcabila, insa – ar fi Galeria de Arta din Praga – Holesovice, o conversie si extindere a unui ansamblu de cladiri industriale vechi, unde, cu cele mai elementare mijloace, arhitectul a reusit sa creeze experiente spatiale de o mare intensitate. Dincolo de aceasta lucrare, care este si cea mai recenta, sunt multe locuinte si alte proiecte intrucatva asemanatoare: mici vile in afara orasului, case minimale, un atelier in gradina, refugiu montan pentru snowboard-eri, extinderi la constructii existente, apartamente, lofturi si cateva instalatii-obiect interioare pentru diverse functiuni. Toate aceste proiecte par a fi concepute plecand chiar de la scara lor mica, a detaliului, si tocmai rezolvarile de detaliu, mobilierul, sau modul in care sunt articulate diferitele suprafete si materiale par sa determine configuratia finala a lucrarii. Probabil ca aceasta este un fel de metoda de lucru a lui Ivan Kroupa, un mod de a reinventa, creativ si cu senzualitate, lucrurile simple.

 

ENGLISH VERSION 
Ivan Kroupa is one of the most interesting Czech architects. The projects done in his architectural office, always manage to be something different, not part of the mainstream. One of the most important parts of his work is the conceptual approach of the project. This, finally, generates, a sophisticated, highly original architecture, for some a bit strange, but extremely sensual.

He was involved in a lot of projects, and, like in the case of other great masters, some of the most interesting works, were never actually build. His architecture is rather small sized; an exception being the Art Gallery in Prague – Holesovice, witch represents an architectural conversion and extension of an old industrial-site.

This spring, we invite you to check out some of his works in the exhibition at the National Theatre in Bucharest.