Tomáš Garrigue Masaryk
de Simona-Ioana Avram
7 martie 2017 marchează 167 de ani de la nașterea primului președinte cehoslovac și 100 de ani de la vizita sa în România, Tomáš Garrigue Masaryk (cunoscut în limba engleză și sub numele de Thomas Masaryk). Născut în 1850 într-o familie saracă în orașul Hodonin din Moravia, Masaryk a urmat școala primară în Brno și Viena, continuându-și studiile la Universitatea din Viena ca student al filozofului german Franz Bretano. Doctoratul l-a obținut la aceeasi universitate, teza sa intitulându-se Sinuciderea ca fenomen social de masă al civilizației moderne, o critică la adresa contradicțiilor capitaliste.
În 1882 a fost numit profer de filozofie în cadrul Universității Carol din Praga. Dedicat culturii și știintei, a înființat în anul următor publicația Athenaeum. Masaryk și-a început cariera politică în 1889, fiind ales ca deputat în Parlamentul austriac în 1891 din partea Partidului Tinerilor Cehi, funcție din care a ieșit 3 ani mai târziu. În 1900, Masaryk, a înființat Partidul Realist, pentru ca mai apoi să fie reales în Parlamentul austriac. Filozofia sa politică a inclus o opoziție dură față de alianța austro-ungară cu Germania și politicilor imperialiste din Balcani.
În 1915, dupa izbucnirea Primului Război Mondial, Masaryk si-a croit drumul spre Europa de Vest, realizand ca indeplinirea idealurilor Cehoslovaciei pot fi realizate doar din exteriorul tarii. În aceste condiții, a fost recunoscut ca reprezentant al mișcării clandestine de eliberare a cehilor și a condus o campanie riguroasă împtriva Austro-Ungariei și Germaniei. Cu ajutorul unor cunoștințe de origine franceză și britanică, a reușit să intre în contact cu liderii Aliați cărora le-a dezvăluit scopurile sale: restabilirea independenței Boemiei pe baze democatice și întemeierea unitatii ceho-slovace. Dupa răsturnarea regmului țarist din Rusia în 1917, Masaryk și-a îndreptat atenția asupra Rusiei în vederea organizării unei Legiuni Cehoslovace formate din prizonieri de razboi de aceeași origine. A urmat apoi plecarea sa în Statele Unite ale Americii unde a negociat independența Cehoslovaciei cu presedintele American Woodrow Wilson și secretarul său de stat Robert Lansing. În urma acestei întrevederi, guvernul American și-a arătat simpatia față de mișcarea de liberare, iar Cehoslovacia a devenit unul dintre principalele puncte ale declarației “Cele 14 puncte” din urma războiului. În data de 3 iunie 1918, noul stat cehoslovac a fost recunoscut ca fiind independent, frontierele sale fiind demarcate de către Masaryk. A fost ales ca președinte al Cehoslovaciei în 1918, fiind reales în 1920, 1927 și 1934. A murit în 1937, la doi ani dupa terminarea ultimului său mandat.
Masaryk a publicat numeroase cărți printre care se numară și o colaborare cu scriitorul Karel Čapek. Este văzut și în ziua de azi ca fiind un simbol al democrației, fiind numit de către cehi “Tata Masaryk” (Taticek Masaryk). Numeroase institutii îi poartă numele, precum Universitatea din Brno, think-tanks, precum si strazi din Cehia, Slovacia, Romania si Mexico City.
Motto-ul lui Masatyk a fost “Nu te teme și nu fura” (Nebát se a nekrást).
Tweet