Festivalul Filmului European la Centrul Ceh

Centrul Ceh găzduiește 6 proiecții de film la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Filmului European, care va avea loc în București între 4 și 14 mai 2017.

Deși marcat de caracteristici naționale, filmul european și-a creat o identitate comună, care poate fi văzută ca un mozaic de culturi. Cele cinci filme pe care le puteți vedea la Centrul Ceh reprezintă o mostră de cinema european contemporan – trei filme de ficțiune, o animație și un film experimental care folosește tehnica realitate virtuală.

Program:

Vineri, 5 mai 2017 / 18:30, 20:30

Despre orbire – Călătorie într-o lume lipsită de vedere / Marea Britanie, 2016, 90′. dramă

În vara anului 1983, cu câteva zile înainte de nașterea primului său fiu, John Hull, scriitor și teolog, își pierde vederea. Încercând să facă față schimbărilor majore din viața lui, Hull începe să țină un jurnal audio. Pe parcursul a trei ani, scriitorul înregistrează o mărturie unică despre pierdere, renaștere și reînnoire, explorând lumea interioară a orbirii.

Sâmbătă, 6 mai 2017/ 20:30

Toate aceste nopți nedormite / Polonia, 2016, 100′, dramă

Michał Marczak i-a întâlnit pe Krysztof și Michał la o petrecere în Varșovia. După trei luni în care au ținut legătura, regizorul a început să îi filmeze și a continuat timp de un an și jumătate. Practic a înregistrat viața a doi bărbați în devenire, pentru care noaptea și petrecerea nu se mai termină niciodată. Fumează, se droghează, flirtează cu fete și sunt campioni la pălăvrăgeală.

Luni, 8 mai 2017 / 20:30

Pisica Rabinului / Franța, 2011, 100′, animație

Suntem în Algeria anilor 1920, în compania unui rabin și a motanului său – o felină filozof, cu o limbă foarte ascuțită, care se îndrăgostește de tânăra fiică a rabinului. Pisica învață să vorbească după ce înghite papagalul familiei, și apoi își propune să se convertească la iudaism pentru a ajunge la inima alesei sale.

Marți, 9 mai 2017 / 20:30

Lucifer / Belgia / Mexic, 2014, 110′, dramă

În timpul căderii sale din Rai spre Iad, Lucifer ajunge într-un paradis pământesc, un mic sat din Mexic, unde are ocazia să pătrundă în comunitate, ca salvator, și să se joace cu viețile oamenilor. Lucifer este inspirat dintr-o piesă de teatru olandeză din secolul al XVII-lea, de Joost van den Vondel, considerată „Hamlet-ul culturii olandeze”, a cărei acțiune a fost transferată în Mexic. Distribuția filmului este alcătuită în întregime din actori neprofesioniști (la fel ca în filmele anterioare ale lui Van den Berghe), cu excepția notabilă a eroului principal, intepretat de Gabino Rodríguez.

Miercuri, 10 mai 2017 / 20:30

Accabadora / Italia, 2015, 97′, dramă

În 1940, Cagliari, capitala Sardiniei, era percepută ca un oraș gigantic de către cei care proveneau din micile sate ale Italiei. Annetta, o tânără de 25 de ani, serioasă, singuratică și foarte liniștită, ajunge în capitală chiar înainte de începutul Celui de-al Doilea Război Mondial și înainte ca Aliații să bombardeze orașul. Tânăra, de o frumusețe rară și tipică regiunii din care provine, este Accabadora, custodele unui secret teribil din trecutul ancestral sardinian.

Intrarea la toate proiecțiile este gratuită. Filmele sunt subtitrate în limba română. Eveniment facebook aici.
Programul complet al Festivalului Filmului European 2017 este aici: http://ffe.ro/2017/