Podul de flori / 18 mai / 20h00 / Centrul Ceh

DOCUMENTARY MONDAYS
un eveniment Centrul Ceh sustinut de Pilsner Urquell

podul-de-flori.jpg

Podul de flori
Romania-Germania, 2008, 87 min.
Scenariu si regie: Thomas Ciulei
Productie: Ciulei Films, Europolis Film, CNC
VO romana / Subtitrari in engleza

O sotie plecata la munca in Italia, un tata care isi creste singur cei trei copii. Povestea lui Costica Arhir. Povestea unei tari in care jumatate din forta de munca este plecata din tara: Republica Moldova.


Alex Olteanu, unul dintre voluntarii nostri de baza din One World Romania a vazut Podul de flori la Praga, in cadrul festivalului One World. Nu puteam deci sa ratam ocazia de a-l ruga sa ne scrie impresiile lui despre film…
“Podul de Flori nu e un simplu documentar. Personajele par a fi scoase dint-o fictiune geniala; aproape ca pot spune ca n-am mai vazut de mult timp un film care sa isi contureze atat de bine (si profund) personajele. Filmul este o invadare a unui spatiu arhaic, un spatiu circular, bine inchis de gospodaria in care traiesc cele patru personaje, pentru care toate lucrurile obisnuite noua par atat de ciudate si departate.
O poveste trista in tonuri de albastru care ne aduce in prim plan problema migratiei catre Europa de Vest in iluzia unei vieti mai bune a celor de acasa.”

 

ENGLISH VERSION

Costica Arhir raises his three children in the village of Acui, Republic of Moldavia. His wife has left for Italy three and a half years ago to find work, and has not been home since. In a similar situation are around half of the active population of this country.
The documentary film, shot between January and April 2007, uses fictional elements in storytelling and camerawork, creating a stage where the characters interpret themselves.
“Showing a father raising a family alone, transforming life into a theater play, The Flower Bridge, if seen by the mother, becomes everything that she misses.” Thomas Ciulei