Cinci monumente arhitecturale de văzut în Praga

Text și ilustrație de Jakub Charousek

Praga nu înseamnă doar Castelul, Podul Carol, Centrul Vechi și Ceasul Astronomic, deși acestea sunt recomandările pe care le veți găsi în topul monumentelor de văzut în oraș. Iată alte cinci monumente arhitecturale de văzut în Praga pe care nu le veți găsi pe alte liste:

Federální shromáždění / Clădirea Adunării Federale

Fosta clădire a Adunării Federale din Cehoslovacia a fost construită în 1974 de arhitectul ceh Karel Práger și este situată în centrul Pragăi, exact lângă Muzeul Național din Václavské náměstí. Clădirea a fost construită ca o extensie a Bursei din Praga, fiind o structură lungă orizontală ridicată peste clădirea veche. Ideea lui Prager a fost să „construiască un oraș nou peste cel vechi”.

Pražské metro / Metroul din Praga

Fondat în 1974, metroul din Praga are trei linii și 61 de stații. Dincolo de faptul că este cel mai eficient mijloc de transport din oraș, stațiile sale sunt fascinante din punct de vedere estetic. Arhitecții au conceput fiecare linie într-un stil diferit și fiecare stație este consistentă cu stilul liniei. Din păcate, stațiile construite după căderea comunismului n-au mai urmat aceeași regulă. Stațiile recomandate de noi sunt: Jiřího z Poděbrad și Náměstí Míru (pe linia verde), Staroměstská și Hradčanská (pe linia roșie), Náměstí republiky și Karlovo náměstí (pe linia galbenă).

Kubistická lampa / Felinarul cubist

Singurul felinar cubist din lume a fost făcut de Emil Králíček între 1911 și 1913, cu 5 ani înainte ca Constantin Brâncuși să construiască Coloana Infinitului. Felinarul este ascuns între clădirea funcționalistă Bata, biserica gotică Panny Marie Sněžné și farmacia secesionistă Adam, aproape de Václavské náměstí.

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně / Biserica Preasfinta inima lui Iisus

Biserica Preasfinta inima lui Iisus este o biserică romano-catolică construită între 1929 și 1932 și proiectată de arhitectul sloven Jože Plečnik, care a construit și o parte semnificativă a Castelului din Praga, la cererea președintelui cehoslovac president Tomáš Garrigue Masaryk.

Transgas

Clădirea Transgas este un exemplu excepțional de arhitectură brutalistă unică în Praga. Construită între 1966 și 1976, clădirea este în prezent amenințată cu demolarea. Noul proprietar a decis să construiască aici altceva, iar statul ceh refuză să o protejeze ca pe un monument istoric. În istoria Pragăi, clădirile diferite și controversate au tranformat orașul ceea ce este astăzi.

Bonus: În holul de la intrare al clădirii de alături, la 5 metri de Transgas, puteți vedea un mozaic bazat pe o pictură de Picasso.