Vila TUGENDHAT, un proiect Mies van der Rohe – expoziție itinerantă

21 iunie – 30 iulie 2017 @ Casa Mincu – sediul OAR (strada Pictor Arthur Verona nr. 19, București)
Vernisaj: miercuri, 21 iunie 2017, ora 17:00

Evenimentul, organizat de Ordinul Arhitecților din România alături de Muzeul Orașului Brno, va include o deschidere din partea doamnei Iveta Cerna, director al Vilei Tugendhat pe tema: Vieți trăite în Vila Tugendhat – Conservarea și Restaurarea Vilei (”Many Lives in the Villa Tugendhat and its Conservation and Restoration”).
Program de vizitare: de luni până vineri între orele 10:00 și 18:00.

Vila Tugendhat din Brno a fost proiectată pentru cuplul Grete și Fritz Tugenghat,  în perioada 1928 – 1929, de către arhitectul german Ludwig Mies van der Rohe.
Astăzi, casa este considerată una dintre cele mai importante lucrări ale carierei sale de dinainte de război și, în același timp, este singurul monument de arhitectură modernă din Republica Cehă înscris pe Lista Patrimoniului UNESCO.

Având în vedere tipul construcției, organizarea spațiului, designul interior, tehnologiile utilizate și integrarea în sit și peisaj, poate fi considerată o operă de artă unică.

Pentru prima dată în istoria arhitecturii a fost folosită, într-o locuință personală, o structură de susținere pe piloni de oțel (pilotis).

Pentru interior au fost folosite materiale prețioase, cum ar fi travertinul de Lazio din Italia, onixul din Munții Atlas din Maroc sau tipuri de lemn prețios, precum abanosul Makassar, lemnul de trandafir și lemnul Zebrano.