Expoziție dedicată lui Bedřich Hrozný la Muzeul de Istorie din Suceava

La Muzeul de Istorie din Suceava, în perioada 26-28 mai, se desfășoară Simpozionul international From Symbols to Signs – Signs, Symbols, Rituals in sanctuaries. La evenimentul organizat de Muzeul Bucovinei Suceava și Academia Română – Institutul de Arheologie din Iași, vor participa 23 de specialiști din România și Italia, care își vor prezenta cercetările în acest domeniu. Cu aceasta ocazie va fi prezentata si expozitia Bedrich Hrozny – Aniversarea centenarului de la descifrarea limbii hitite.

Această expoziție este dedicată aniversării a 100 de ani de la descifrarea limbii hitite de către cunoscutul orientalist și arheolog ceh Bedřich Hrozný. În urmă cu 100 de ani, pe 24 noiembrie 1915, orientalistul ceh Bedřich Hrozný anunța, în cadrul unei conferințe organizate pentru Societatea Germană de Orientalistică din Berlin, că a reușit să decodeze limba hitiților antici. Cel mai proeminent savant ceh, care s-a născut în Lysá nad Labem, a dat naștere unei noi discipline, cu numele de Hititologie. Hitiții erau un popor care trăia pe teritoriul Asiei Mici din secolul 18 până în secolul 12 î.e.n. Limba pe care au folosit-o timp de aproape 1000 de ani este cea mai veche limbă indo-europeană înregistrată, care folosea scrierea cuneiformă.

Expoziția cuprinde biografia profesorului Hrozný și expedițiile sale arheologice. Textele sunt acompaniate de hărți și fotografii istorice, din locurile unde au fost făcute descoperirile arheologice.