Marele Jaf Comunist / 1 iunie / 20h00 / Centrul Ceh

DOCUMENTARY MONDAYS
un eveniment Centrul Ceh sustinut de Pilsner Urquell

jaful.jpg

MARELE JAF COMUNIST
Romania-Franta-Germania-Marea Britanie, 2004, 85 min.
Scenariu si regie: Alexandru Solomon
Imagine: Constantin Chelba
Sunet: Dana Bunescu, Viorel Dobre
Montaj: Sophie Reiter
Mixaj: Dominique Dalmasso, Helene Ducret
Productie: Les Films d’Ici/Serge Lalou,
Virginie Vallat – Libra Film/Tudor Giurgiu
VO romana / Subtitrari in engleza

Intr-o dimineata linistita din iulie 1959, o masina a Bancii Nationale a Romaniei a fost jefuita in fata unei filiale din Bucuresti. Un grup de barbati inarmati si mascati, si o femeie, au fugit cu 1,6 milioane de lei, deturnand un taxi. Era vorba de echivalentul a circa un milion de dolari la vremea respectiva.
Curand, mobilizarea totala a fortelor politienesti si de securitate a depasit orice previziuni. Si va da roade: la mai putin de un an de la jaf, un film de o ora fascina deja publicul din intreaga Romanie. Desi prezentat numai in cercul inchis al organizatiilor de partid, multi incercau sa se strecoare sa vada „Reconstituirea”.

Oamenilor nu le venea sa creada ca asa ceva se putea intampla in tara noastra.  La 15 ani dupa ce comunistii luasera puterea, Romania era unul din cele mai sigure locuri din lume: nici urma de opozitie sau de criminalitate, doar teroare exercitata de stat.
Filmul avea si un alt punct de atractie nemaintalnit: era interpretat de persoanele reale care jefuisera Banca. Dupa ce au fost prinsi, la doar doua luni dupa atac, ‘faptasii’ au acceptat sa isi joace propriile roluri in aceasta reconstituire a Ministerului de Interne.
Spectatorii, dar si Securitatea inaintea lor – au fost surprinsi sa afle cine erau presupusii autori ai hold-up-ului: fosti membri de prim rang ai Partidului, oameni care mai inainte lucrasera in cadrul aceleiasi politii secrete, printre ei chiar cumnatul Ministrului de Interne. Toti sase erau evrei, implicati in miscarea comunista de rezistenta inca din timpul celui de al doilea razboi.
Dupa reconstituirea jafului a fost filmat impresionantul proces – spectacol, in care jaful era prezentat ca o amenintare politica la adresa regimului comunist. Si inainte ca filmul sa ruleze in fata spectatorilor terorizati, inculpatii au fost condamnati la moarte si executati. Este, probabil, una dintre putinele productii cinematografice ai carei actori au fost impuscati inaintea premierei.
Filmul din 1960, intitulat simplu „Reconstituirea”, ascunde mult mai multe lucruri decat arata. In orice caz nu ne explica de ce un grup de intelectuali si demnitari ar ataca o banca.

A fost oare o inscenare pusa la cale de guvern?
O miscare sionista, asa cum s-a spus la proces? O simpla talharie ?
Sau o forma unica de protest a acestor “gangsteri rosii” impotriva sistemului la a carui consolidare au pus umarul timp de doua decenii?
Dupa mai bine de 40 de ani, au ramas multe semne de intrebare.

Filmul pe care vi-l propun astazi nu se opreste la suprafata evenimentelor.
In oglinda inselatoare a unui film de propaganda vom descoperi imaginea unei lumi inecate in minciuna si manipulare …
Alexandru Solomon

ENGLISH VERSION

One quiet morning of 1959, the State Bank of the People’s Republic of Romania was robbed. After less than two months, six people were caught, charged and sentenced to death. All of them were Jewish, involved in the communist resistance movement since the Second World War.
After the trail they were asked to play their own parts in a film re-enacting the theft. the movie, simply called Re-enactment, hides more than it shows. And especially it does not explain why a group of intellectuals and dignitaries would attach a bank.
With this documentary Alexandru Solomon tries to decipher the mystery of this case. And the mystery
of an era.

Did the government stage all this?
Was it a Zionist act, as it was said at the trial? Just a simple theft?
Or was it a unique method of protest of those “red gangsters” against this system that they had helped build for two centuries?