Open call pentru obiecte de design cehoslovac

Centrul Ceh lansează un open call pentru toţi românii. Suntem în căutarea obiectelor pe care le-aţi cumpărat din Cehoslovacia sau Republica Cehă de-a lungul timpului, pe care le vom expune în sala Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului National, pe 26 octombrie 2017. După expoziție, toate exponatele vor fi indexate într-un catalog, care va conține detalii despre produse, dar și poveștile din spatele lor.

Aşa că vă invităm să scotociţi în dulapuri şi mansarde, ale voastre sau poate ale bunicilor, în căutarea acelor obiecte pe care scrie «made in Czechoslovakia». Fie că este vorba de un set de pahare Xenia, de o lanterna My Day sau o cutie goală de bomboane, aceste obiecte poartă o poveste ataşată şi noi vrem să o auzim. Nu vă limitaţi la obiecte uitate prin debarale, dacă vă uitaţi cu atenţie în jurul vostru puteţi realiza că încă utilizaţi astfel de obiecte în viaţa de zi cu zi.

Prin acest eveniment vrem să oferim două perspective asupra obiectelor de rând pe care oamenii le au în case ca amintiri sau ca obiecte încă funcţionale. Vom sublinia atât partea umană, antropologică, prin poveştile oamenilor în raport cu obiectele pe care ni le vor oferi, cât şi partea de design, o componentă tradiţională bine conturată în Cehoslovacia şi moştenită în Republica Cehă.

Primul pas este să ne trimiteţi câteva poze la obiectul sau obiectele pe care vreţi sa ni le împrumutaţi, alături de câteva informaţii despre acestea. Noi le vom selecta şi vom trece apoi la pasul următor – organizarea expoziţiei. Imediat după, vom alcătui un catalog. Obiectele vor fi returnate posesorilor la finalul proiectului.

Aşteptăm întrebări, fotografii şi poveşti la neaga@czech.cz.

Fotografii de Vlad Dumitrescu