Otto Wichterle – povestea lentilelor de contact
Expoziție de bandă desenată la Muzeul de Istorie din Suceava. Despre Otto Wichterle, chimistul ceh care, în urma unor experimente, a inventat lentilele de contact.
Chimistul ceh Otto Wichterle s-a născut în 1913 în fostul Imperiu Austro-Ungar, pe teritoriul ce avea să devină ulterior Cehoslovacia. După obținerea titlului de doctor în chimie, a început să predea în cadrul Universității Tehnice din Praga, post din care avea să fie dat afară după ocupația germană din 1939.
Imediat după război, a revenit în mediul academic ca profesor în cadrul Institutului de Tehnologie Chimică, pentru ca în 1958 această activitate să îi fie din nou întreruptă de către Partidul Comunist. Înaintea expulzării sale din sistem, Wichterle începuse să experimenteze cu un nou material care putea să absoarbă și să rețină cu ușurință umezeala. Folosindu-se de acesta, dar și de alte obiecte uzuale precum componentele unei biciclete, ale unui gramofon și un motor de mici dimensiuni provenit dintr-un set de jucării, el a reușit să dezvolte prototipul procesului prin care se produc astăzi lentilele de contact.
Otto Wichterle a fost unul dintre membrii marcanți ai mișcării liberale din cadrul, „Primaverii de la Praga‘‘ și unul dintre principalii critici ai regimului totalitar de la acea vreme. A participant activ în cadrul „Revolutiei de Catifea‘‘ din 1989, iar după căderea guvernului comunist, a fost ales ca Președinte al Academiei de Știință din Cehoslovacia. A murit în 1998.
Unde: Muzeul de Istorie | Sala de expoziţie POD | Suceava
Când: Între 11 august şi 11 septembrie