Documentary Mondays la Meru Iaşi

Documentary Mondays continuă anul acesta proiecţiile în afara Bucureştiului. După Braşov şi Cluj-Napoca, anul acesta se extinde în Arad şi Iaşi. În programul de la Iaşi sunt incluse 4 documentare, care au fost proiectate în trecut la Centrul Ceh: Don Juan, The Human Scale, Requiem for the American Dream şi The Garden

Don Juan / Jerzy Sladkowski / Suedia, Finlanda, 2015 / 92 min

Oleg este un tânăr de 22 de ani diagnosticat în copilărie cu autism, care are probleme de interacțiune socială și trăiește în Nijni Novgorod împreună cu mama sa ultra-protectivă, Marina. Ea își dorește ca fiul ei să devină „o persoană completă”, motiv pentru care îl supune la tot felul de metode de terapie mai mult sau mai puțin convenționale. Una din acestea este înscrierea lui la cursuri de actorie, unde Oleg are ocazia de a-l juca pe celebrul Don Juan într-o adaptare după Cehov. Aici, cunoaște o fată de care se îndrăgostește. Documentarul tragicomic al lui Sladkowski evocă în chip dulce-amărui procesul dureros prin care bunele intenții pot face ca membrii unei familii să încerce să se schimbe unii pe alții, subliniind atât granițele fine dintre normalitate și codependență patologică, cât și pe cele dintre introversie și dizabilitate. Experiența de role-playing de pe scenă, dar și cea din fața camerei de filmat, dezvăluie un tânăr fragil, generos și profund, chestionând în același timp gradul în care emularea unor comportamente acceptate social sprijină dezvoltarea personală sau dacă, din contră, o inhibă.

Premii: Cel mai bun documentar de lungmetraj la Amsterdam International Documentary Film Festival, Premiul special al Juriului la DocAviv Film Festival.

The Human Scale / regia: Andreas Dalsgaard / Danemarca, 2013 / 83 min

Modul în care ne construim orașele este esențial pentru bunăstarea noastră. Știm deja că viața urbană modernă poate avea serioase efecte colaterale. Când aproape 50% din populația lumii trăiește acum în zone urbane, iar specialiștii prezic o creștere a acestui procent la 80% pana în 2050, trebuie luate măsuri cu privire la configurația spațiilor urbane ale viitorului. Gehl Architects este o companie din Copenhaga care oferă consultanță internațională în domeniile cercetării și designului urban. Zona de interes principală a companiei este relația dintre mediul urban construit și calitatea vieții, precum și modul în care o planificare urbană care pune oamenii pe primul plan poate îmbunătăți orașe cu configurații diferite din întreaga lume. Filmul lui Andreas Dalsgaard urmărește activitatea firmei Gehl Arhitects în diferite locuri de pe glob, în timp ce studiază efectul tranformator pe care mediul în care traim îl poate avea asupra bunăstării noastre.

The Garden / regia: Scott Hamilton Kennedy / SUA, 2008 / 80 min

”The Garden“ spune povestea fermei South Central, o grădină comunitara și o fermă urbană din Los Angles, California. Filmul documentează problemele cu care s-au confruntat fermierii care au organizat și lucrat în cadrul grădinii timp de 12 ani, până în momentul în care proprietarul terenului decide să închidă ferma. Documentarul a fost nominalizat la Premiile Academiei Americane pentru cel mai bun film documentar în anul 2009 și a castigat premiul juriului în cadrul festivalului de film documentar Silverdocs.

Requiem for the American Dream / Peter D. Hutchison, Kelly Nyks, Jared P. Scott / SUA, 2015

Requiem for the American Dream este o discuție cu „cel mai important intelectual în viață”, despre caracteristicile timpurilor noastre. În interviurile filmate de-a lungul a patru ani, Noam Chomsky analizează principiile care au adus America la o inegalitate fără precedent în istorie – jumătate de secol de politici menite să favorizeze bogații în detrimentul majorității – în timp ce privește înapoi la propria sa viață de activism și participare politică.


Proiecţiile vor avea loc în zilele de luni, pe 25 septembrie, 2 octombrie şi mai târziu pe 4 şi 11 decembrie.  Vom adăuga pe parcurs detalii despre invitaţii pe care îi vom avea la discuţiile cu care v-am obişnuit după fiecare film.

Proiect dezvoltat de Centrul Ceh Bucureşti, în parteneriat cu Meru Iaşi.

Intrarea este liberă.