Jaro Varga Missing Something and Itself Missing

Expoziţia “Missing Something and Itself Missing” este semnată de Jaro Varga, artist vizual și curator slovac stabilit în Praga. Aceasta va putea fi vizitată între 28 septembrie şi 11 noiembrie la Ivan Gallery. 

“Missing Something and Itself Missing” este o reflecție intimă a artistului – despre pierdere, absență, gol și despre inexplicabil ca principii constitutive ale relației dintre imaginea reală și cea arhetipală a tatălui. Este o imagine a puterii, cunoașterii, a armatelor, războaielor, politicii, istoriei, legendelor, orașelor, bibliotecilor, cărților, școlilor, pădurilor și granițelor, o imagine a personajelor și obiectelor masculine care sunt menite să execute o eliberare a spiritului din materie, ca o manifestare a intelectului și rațiunii, cât și a conștiinței expansionate și a spiritualității. Soare și ploaie, simboluri ale diviziunii, penetrării și perversiunii, cuțite, sulițe, săgeți, falusuri și torțe, blănuri, păsări, aeroplane, lumină, iluminare, fețe luminate, coroane, halouri, lumină orbitoare, judecători, preoți, doctori – toate acestea apar ca o altă imagine a tatălui care trebuie să dispară ca să persevereze. Jaro Varga (n. 1982) este un comentator despre creație și distrugere. Îi face plăcere să caute detalii subtile din ceea ce s-a pierdut și se uită sistematic după ceea ce abia se naște. Varga explorează mai mult decât un singur domeniu de studiu. Aria sa de interese include topografia geopolitică, producția și arhivarea cunoașterii, faux pas sociale și momente uitate din istorie. El ilustrează variile interconexiuni dintre obiecte, momente, situații sau locuri pe care le găsește sau le caută conștient, lucrând atât cu forma, cât și cu conținutul lor.

Jaro Varga este un artist vizual și curator slovac stabilit în Praga. Este absolvent de studii masterale și de doctorat la Academia de Arte Plastice și Design din Bratislava si a participat de asemenea în schimburi universitare la Academia de Arte Plastice din Viena, Academia de Arte Plastice din Wroclaw și la Universitatea Slippery Rock Pennsylvania, SUA. A participat în expoziții personale și de grup pe plan local și internațional, precum Where do we go from here? la Secession Viena (2010), Public Folklore la Grazer Kunstverein în Graz (2011), Delete la Slovak National Gallery în Bratislava (2012), Vulnerable Failures la National Museum of Modern and Contemporary Art în Seoul (2013), City Diary la Triangle Arts Association în New York (2013), Dysraphic City la Kunstraum Kreuzberg/Bethanien în Berlin (2013), When Artists Speak Truth la The 8th Floor Gallery în New York (2016), Prague Biennale 6 (2013), Bienala București 7 (2016), In Someone’s Else Dream la SODA Gallery în Bratislava (2017) și multe altele.
Varga a fost artist în rezidență la Museums Quartier 21 (Viena), Futura (Prague), Heppen Transfer (Varșovia), AIR Krems, Center for Art and Architecture ZK/U (Berlin), Triangle Arts Association (New York), National Museum of Modern and Contemporary Art (Seoul), printre altele. În 2008 și 2010 a fost finalist Young Visual Artist Award, în 2015 laureat al Tatrabanka Award for Art, iar în 2017 câștigător al NOVUM Foundation Prize for contemporary art.

Expoziție susținută de Slovak Arts Council și de Centrul Ceh București.

Eveniment Facebook aici.