Fiction Tuesdays – Upír z Feratu

Din februarie 2018 Centrul Ceh dă startul unui nou program de proiecţii de film. Ca o continuare firească a Documentary Mondays, Fiction Tuesdays începe anul cu 6 proiecţii de filme cehe din anii ’60, ’70 şi ’80, despre care vă vom da detalii în curând. Primul film este Upír z Feratu (Ferat Vampire), proiectat marţi, 27 februarie, de la ora 20:00. 

Întreabă orice pasionat al mașinilor sport de lux ce fel de motor se ascunde sub capota mașinii sale și sunt foarte mari șansele ca el să îți facă un ghid de ore întregi, întrucât dorința de a se lăuda cu motorul, piesa de rezistență a oricărei mașini, zace înlăuntrul oricărui sports car aficionado. Cu toate acestea, ce se întâmplă atunci când mașina ta nu dispune de o galerie de admisie sau de bujii ? Dacă mașina ta are, de fapt, un vampir pe post de motor ? Și în loc de benzină folosește sânge, sângele tău?

Producătorii mașinii de curse Ferat – denumirea face aluzie la vampirul Nosferatu – nu vor să afle ce se ascunde sub capota celui mai nou model creat, un vehicul care poate să fie sau nu un vampir însetat de sânge. Un atac subtil împotriva capitalismului, o împunsătură ironică adusă industriei producătoare de automobile și o poveste inspirațională despre Dr. Marek (interpretat de Jirí Menzel) și șoferul său de ambulanță, frumoasa Mima (Dagmar Veškrnová-Havlová) – regizorul Juraj Herz, cunoscut pentru  adaptarea gotică a poveștii „Frumoasa și bestia”  („Panna a netvor”, 1982) sau  „Morgiana” (1972) își pilotează horror-ul science-fiction aparte, pornind de la aceste premise bizare.

Maşina folosită în film este, în realitate, un prototip pentru modelul Škoda 110 Super Sport, produsă de Škoda Auto, model ce până la urmă nu a mai ajuns în stadiul de producție, în ciuda interesului crescut al publicului. Automobilul este cunoscut în ziua de astăzi sub denumirea  Škoda Super Sport ‘Ferat Vampir RSR’, pentru a aduce un omagiu filmului. Versiunea albă a acestui model „joacă” un rol secundar  în comedia romantică „Tomorrow I’ll Wake Up and Scald Myself with Tea” („Zítra vstanu a oparím se cajem” – r. Jindrich Polák, 1977).

Eveniment Facebook aici.