4 întrebări pentru o fostă cursantă a Centrului Ceh
Interviu de Sorina Neaga
Ioana Covaci (22 de ani), fostă studentă a cursurilor noastre de limba cehă, ne-a răspuns la câteva întrebări legate de relaţia ei cu ceha şi cum participarea la cursuri a ajutat-o să ia decizia de a se muta în Praga, unde locuieşte de jumătate de an, lucrând în domeniul salarizării.
1. Cum a fost pentru tine procesul de învăţare a limbii cehe? Ce influenţă au avut asupra cursurile de limba cehă organizate de noi?
Procesul de învățare a limbii cehe este încă în plină desfășurare. Prin prisma cursurilor de la Centrul Ceh am învățat noțiuni de bază și cu siguranță m-au ajutat pentru că m-am mutat în Cehia având deja cunoștințe legate de limba și cultura țării. Îmi mențin motivația de a învăța limba cehă pentru că simt cum îmi este treptat mai ușor să înțeleg și chiar să mă exprim și pentru că am deja exemple în jurul meu de străini, inclusiv români care, dupa o perioadă mai lunga de locuit aici, au reușit să devină fluenți.
2. Cum a decurs mutarea ta în Cehia şi care au fost primii paşi pe care i-ai urmat? Ce proces ai urmat în vederea găsirii unui loc de muncă?
Când a venit vremea să îmi caut un loc de muncă, am început prin a căuta anunțuri, mi-am editat CV-ul iar apoi am aplicat la fiecare job care mi s-a părut relevant. Au urmat zeci de e-mailuri, telefoane și interviuri până când am primit o oferta care mi-a stârnit interesul. Oportunități de muncă se găsesc, trebuie doar să știi să le cauți și să fii bine informat despre cum decurge procesul de angajare și despre cum trebuie să te prezinți la un inteviu. Se caută inclusiv vorbitori de limba română în diferite companii, eu pe asta m-am bazat pentru că mi-am dorit să am oportunitatea să vorbesc și în limba română, că să mai diminuez din dorul de acasă care s-a instalat într-un mod destul de agresiv la început.
3. Este posibil ca în Cehia să găseşti de muncă fără a avea o experienţă vastă în domeniul în care aplici? În ce fel eşti încurajat să lucrezi în Cehia şi care sunt condiţiile oferite de piaţa muncii?
Eu am ajuns în Cehia fiind proaspăt absolventă a studiilor de licență din cadrul Facultății de Științe Politice a Universității din București și fără experiență de muncă relevantă pentru acest domeniu sau pentru domeniul în care lucrez în momentul de față. CV-ul meu nu striga întocmai „angajatul anului” însă am fost chemată la multe interviuri și am primit oferte de muncă în urmă acestora. Cu o simplă căutare pe Google, aflăm că la mometul actual Cehia are cea mai mică rată de șomaj din Uniunea Europeană, așa că dacă reușești să treci de câteva interviuri, este posibil să primești un job pentru care nu ai pregătire anterioară sau experiență.
4. Povesteşte-ne câte ceva despre experienţa ta în Cehia, cum este să trăieşti acolo ca român, să te adaptezi la viaţa de zi cu zi a cehilor?
Nu cred că există un șoc cultural major, sunt câteva obiceiuri și diferențe pe care le-am observant pe parcurs, însă nu cred că este greu să te simți că acasă. Praga e un oraș superb iar oamenii mi se par mai relaxați, inclusiv prin felul în care se îmbracă. M-am simțit de multe ori mai confortabil aici decât în București.
Tweet