Cehoslovacia ’18-’68

Începând din luna martie a anului 2018, Centrul Ceh va organiza o serie de expoziții ce au ca scop comemorarea a două dintre cele mai importante evenimente ce au marcat istoria Cehoslovaciei – crearea republicii în anul 1918 și invadarea orașului Praga de către trupele sovietice în luna august a anului 1968. Prima expoziţie este programată pentru data de 21 martie 2018, începând cu ora 18.00, în Cluj-Napoca, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Ulterior, pe 22 martie, expoziția se va afla în Oradea, la Muzeul Țării Crișurilor.

Prezident T.G.Masaryk po svém pøíjezdu do Prahy

Anul 2018 marchează împlinirea a 100 de ani de la crearea statului cehoslovac. Ca urmare a Primului Război Mondial, Imperiul Austro-Ungar s-a destrămat, luând naștere noi state. Printre acestea s-a numărat și Cehoslovacia, care a luat naștere în luna octombrie a anului 1918, Thomas Garrigue Masaryk devenind primul președinte al Republicii. În anii imediat următori, politica Cehoslovaciei a fost profund marcată de principiile democratice și chiar dacă se identificau cu spațiul rus în ceea ce privește originea slavă, relațiile diplomatice au fost îndreptate către democrațiile vest-europene. Aprofundarea specificităților politice, sociale, economice și culturale ce au marcat istoria națiunii cehoslovace reprezintă un aspect important al expoziției, publicul vizitator urmând a fi familiarizat cu aceste realități istorice.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a devenit unul dintre statele blocului comunist, începând cu anul 1948. Era începutul unei opresiuni dictatoriale ce avea să dureze aproape jumătate de secol. În acest context, cehii și slovacii au luptat pentru ca identitatea lor națională și culturală să nu piară, astfel că în anul 1968 a fost materializată o liberalizare culturală. Acest lucru nu a rămas fără consecințe. În luna august, sovieticii și-au trimis trupele pentru a invada Cehoslovacia, iar orașul Praga a devenit un loc al confruntărilor dintre aceștia și populația civilă. Liberalizarea culturală a fost stopată, controlul sovietic a devenit mult mai strict, dar acest lucru a îndârjit și mai mult activitatea disidenților împotriva acestui sistem opresiv. România a fost singura țară din blocul estic care nu a trimis trupe în timpul Primăverii de la Praga, riscând, astfel, relațiile cu Uniunea Sovietică, dar opunându-se categoric unei astfel de atitudini vădit agresive.

Astfel, expozițiile urmăresc aducerea în fața vizitatorilor detalii cu privire la aceste evenimente, alături de aprofundarea similarităților și a relațiilor dintre România și Cehoslovacia. Pentru o cât mai facilă înțelegere a contextului istoric, expoziția are la bază un conept interactiv. Pe lângă panourile informative, vizitatorii au la dispoziție o serie de alte dispozitive ce pot fi accesate pentru crearea unei imagini de ansamblu asupra acestor evenimente, precum panouri interactive și monitoare, alături de o colecție de imagini ce ilustrează perfect realitatea istorică. Astfel, principalul scop al acestor expoziții este acela de a familiariza publicul străin, în acest caz românii, cu istoria națiunii cehe și a celei slovace, precum și cu o perspectivă de ansamblu asupra istoriei celor 100 de ani de independență.

Aceste evenimente sunt susținute de către instituții culturale de prestigiu din Republica Cehă, precum Muzeul Național și Muzeul Orașului Praga.

Intrarea este liberă.

Eveniment Facebook Cluj-Napoca aici.

Eveniment Facebook Oradea aici.