European Film Week of the Invisible Roma – Ideea Idei

Între 17 şi 22 aprilie 2018 are loc un nou festival în Bucureşti – European Film Week of the Invisible Roma. Seria de filme este organizată sub egida EUNIC România (European Union National Institutes for Culture) cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale partenere și în colaborare cu Fundaţia Agenția Împreună. Centrul Ceh va găzdui proiecţia documentarului ceh „Ideea Idei”, pe 18 aprilie, de la ora 19:00.

Poster de Iulia Ţurcanu

„Imaginează-te la Roma. Pe lângă tine trece o mămică, de mâna ei un copil. Mămica spune „Dacă nu eşti cuminte te dau la români”. Te uiţi la ea cu stupoare. Te întrebi dacă e doar o coincidenţă sau dacă-ţi stă scris în frunte, cumva, că eşti român. Se uită la tine. Zâmbeşte. Ai vrea să spui ceva, dar vorbele ţi se opresc în gât. Ai vrea să spui că nu eşti rău, că n-ai omorât pe nimeni, că nu furi, că nu vrei să violezi pe nimeni. Chiar dacă sunt şi români care fac aceste lucruri. Sunt atât de puţini, dar doar despre ei vuiesc ziarele. Tu eşti un român invizibil. Te uiţi la copilul pe care-l ţii de mână. Copilul tău. Oare o fi auzit? Oare o fi înţeles că pentru celălalt copil ea e un fel de bau-bau? Şi te gândeşti cum să faci să nu mai audă astfel de lucruri. Să nu-i fie ruşine că e româncă, să nu-i fie nimănui teamă de ea, să nu se ferească de ea ceilalţi copii, să n-o excludă din joaca lor, să nu se uite urât la ea. S-o privească aşa cum e. Un om!” (Extras din cartea „Despre noi – 20 de răspunsuri la întrebarea – Ce vrei să te faci când vei fi mare?” de Ana Chiriţoiu și Ana Ivasiuc publicată de UNICEF și Agenția Împreună, România, 2012).

European Film Week of the Invisible Roma te invită să descoperi în schimb poveștile și istoria romilor invizibili. 12 filme din 11 țări europene cu și despre romii invizibili care grăiesc prin faptele și istorisirile lor emoționante.

Romii invizibili sunt mult mai numeroşi de-atât. E suficient să-i privim. Aşa cum sunt.

Miercuri, 18 aprilie
19:00 – Ideea Idei/ O čo ide Idě – regia: Tomáš Kudrna / Documentar/ Cehia/ 2016, 67 min, sub RO / Centrul Ceh

Un tur incredibil al membrilor filarmonicii cehe în localitățile de romi din estul Slovaciei și colaborarea lor cu Ida Kelarová, grupul muzical Čhavorenge și copiii romi locali. Documentarul este despre Ida Kelarová și despre dorința ei de a schimba lumea. Copiii romi de la Čhavorenge au zece zile să se pregătească pentru concertele cu Filarmonica Cehă. Acestea urmăresc să deschidă calea pentru copiii romi, din ghetouri către lumea largă. Documentarul a fost produs de Televiziunea Cehă în colaborare cu Filarmonica Cehă.

„Folosim termenul de romi invizibili pentru acei romi care muncesc, au studii și sunt cetăţeni reali ai societăţii româneşti, dar care nu sunt vizibili pentru majoritarii de lângă ei. Din păcate, o treime din români încă declară că nu-şi doresc un vecin rom (ţigan, doar pentru că acest termen este încărcat de prejudecăţi). Îndemnul demersului nostru către spectator, fie că este tânăr rom sau român, profesor, activist sau (r)om invizibil este de a îndrăzni să spere că ceea ce-şi doreşte să fie când va fi mare poate deveni realitate, indiferent de problemele cu care se confruntă, fie ele lipsuri materiale sau discriminare – sau, cel mai des, amândouă, şi să lupte pentru o societate în care fiecare poate să îşi atingă potenţialul maxim fără a fi victima prejudecăţilor şi stereotipurilor” Gelu Duminică, director executiv al Fundaţiei Agenția Împreună.

Seria de filme este organizată sub egida EUNIC România (European Union National Institutes for Culture) cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale partenere și în colaborare cu Fundaţia Agenția Împreună.

Eveniment Facebook: aici