12 lumi – Ilustratori contemporani cehi ai cărților pentru copii
Centrul Ceh organizează la Timișoara, în perioada 18 aprilie – 18 mai expoziția 12 lumi, care se va desfășura în incinta librăriei Cărturești, în cadrul Cafekoltour- Săptămâna Cafenelelor 2018. Expoziție prezintă 12 autori cehi contemporani de ilustrații pentru copii. Selecția a fost efectuată punându-se accentul pe elementele distinctive ale autorilor și pe suprapunerile lor la alte tehnici și medii – de la desen sau pictură la arta textilă sau la benzi desenate. Aceștia sunt creatorii generației tinere, care au reușit să realizeze o serie de proiecte de artă. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri,18 aprilie de la ora 19:00. Autori: David Böhm / Pavel Čech / Dan Černý / Lucie Dvořáková / Renáta Fučíková / Vendula Chalánková / Lucie Lomová / Galina Miklínová / Petr Nikl / Jaromír Plachý / Vhrsti.
Proiectul expozițional 12 lumi vine după o expoziție de succes de același fel, 11 lumi, care a avut premiera în orașul Praga în noiembrie 2012.
Lucie Dvořáková – Bursucul Chrujda filmează un film
Expoziția prezintă lucrările a 12 ilustratori cehi contemporani de benzi desenate aparținând generației tinere. Acești artiști se remarcă în domeniul lor și au succes chiar și în străinătate.
Renáta Fučíková – Praga în inima
Ilustrațiile contemporane din Cehia și producția de benzi desenate sunt la început. În trecut, cărțile pentru copii și adolescenți erau ilustrate de cunoscuți artiști în domeniu, precum Zdeněk Miler, Květa Pacovská, Miroslav Šašek, Jiří Trnka, Štěpán Zavřel sau Helena Zmatlíková, iar performanțele celor 12 ilustratori contemporani sunt aproape egale cu cele ale artiștilor menționați anterior. Fiecare dintre ei are o poveste unică, fiecare creându-și propria lume. Și câte lumi știți, de atâtea ori sunteți om.
Vendula Chalánková – Astăzi copil
Lenka Jasanská – Povești din Himalaya
Lucie Lomová – Anca și Pepik
Galina Miklínová – Lichožrouti
Curatorul expoziției este Radim Kopáč (1976), critic literar și de artă, autor de numeroase publicații despre istoria literaturii și culturii, cum ar fi Praga erotică (2017) și altele.
Tweet