Jumătate de secol de la Primăvara de la Praga

Marţi, 17 aprilie, găzduim o nouă dezbatere organizată de Frontline Club Bucharest. De data aceasta discutăm despre Primăvara de la Praga, un eveniment marcant din istoria cehilor şi slovacilor, care a avut loc acum 50 de ani. 

În 1968, sub conducerea lui Alexander Dubček, Praga ieșea din lunga iarnă sovietică. Timp de 8 luni, din ianuarie până în august 1968, Cehoslovacia a introdus libertatea de mișcare, pe cea a cuvântului și pe cea a presei. Reformele lui Dubček au fost strivite de tancurile sovietice, România fiind atunci singura țară a Pactului de la Varșovia care nu a trimis trupe în Praga.
Marți, 17 aprilie, vorbim cu Ondřej Soukup, jurnalist specializat în spațiul post-sovietic al publicației “Hospodáøské noviny”, publicistul și filozoful Andrei Cornea și Liviu Tofan, jurnalist și regizor, despre ce a însemnat Primăvara de la Praga pentru Europa, care sunt relațiile Cehiei cu Rusia lui Putin și cum se explică schimbarea de atitudine a Pragăi față de Moscova.
Discuția va fi moderată de jurnalistul Marian Voicu.

 

Marian Voicu a fost reporter, prezentator de știri și moderator de talk-show. A primit de 4 ori premiul APTR, Premiul Clubului Român de Presă pentru talk-show și a fost manager de proiect la Radio Chișinău. În 2015 a câștigat medalia de aur la UNCA * (United Nations Correspondents Association) pentru documentarul “Exodul. O tragedie siriană”. Marian Voicu va modera dezbaterea de astăzi, 17 aprilie, despre primăvara de la Praga.

 

Liviu Tofan este jurnalist şi cercetător al evenimentelor din timpul Războiului Rece, pe care le-­a trăit ca redactor la Radio Europa Liberă. Născut la Bucureşti în 1948, a studiat filologia la Universitatea Bucureşti, a părăsit România în anul 1973 şi s­-a stabilit în Germania, la München. Acolo a lucrat timp de 20 de ani la postul american de radio Europa Liberă, mai întîi ca redactor de ştiri. A devenit şef al serviciului de ştiri în 1980, apoi director adjunct al Departamentului Românesc. 

Revenit în România după înlăturarea regimului comunist, Liviu Tofan a înfiinţat şi condus pînă în 1994 redacţia din Bucureşti a Radio Europa Liberă. A fost cofondator şi director al Radio Total (96,9 FM) şi a realizat diverse producţii TV. Din 2008, Liviu Tofan este directorul Institutului Român de Istorie Recentă (IRIR), o fundaţie independentă. Marți, 17 aprilie, Liviu Tofan va vorbi la dezbaterea 50 de ani de la Primăvara de la Praga despre rolul Republicii Socialiste România în 1968 și cum și-a redefinit Cehia politica externă în acești 50 de ani.

 

Andrei Cornea este eseist, istoric al artei, clasicist, publicist și filosof. Este autorul a numeroase studii, a contribuit la câteva volume colective și scrie pentru Revista 22 editoriale politice.
Andrei Cornea va vorbi despre traiectoria moral-ideologică a cehilor care i-a transformat din cei mai mari dușmani ai rușilor în timpul Primăverii de la Praga în suporteri înfocați ai discursului Moscovei în prezent.

 

Ondra Soukup este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din Republica Cehă și un specialist în ceea ce privește politica actuală a Rusiei. Scrie pentru cotidianul Hospodářské noviny, pentru care a fost, în perioada 2007 – 2008, corespondent la Moscova. Dovada este că Rusia a refuzat să îi elibereze viză. Moscova susține că motivul pentru care i-a interzis lui Ondřej Soukup să intre pe teritoriul Rusiei este extinderea acreditării jurnaliștilor ruși și refuzul Republicii Cehe de a oferi viză acestora.

Eveniment Facebook aici.