Poeta Monika Hojná la Bucureşti

Centrul Ceh sprijină șederea unei artiste cehe proeminente, Monika Hojná, poetă din Boemia de Est. Vă invităm să ascultați poeziile ei, traduse de celebrul poet și traducător român, Mircea Dan Duță. Evenimentul va avea loc pe 7 mai, la ora 19.00, în librăria Cărturești Verona. La eveniment va participa și un poet român, domnul Andrei Zbirnea.

Monika Hojná s-a născut în 1972, pe malurile râului Elba, în Hradec Kralove – orașul în care o parte dintre strămoșii ei au muncit pe câmpurile care acum sunt locurile în care se ridică blocuri, unde a făcut liceul și facultatea și unde a lucrat.

Ea a fost crescută într-un sat ce avea doar șapte case, lângă orașul Hradec Kralove. Chiar și după ce s-a mutat în vecinătatea munților Orlické Hory la Opočno, ea a rămas legată de Elba. Povestea sa se amestecă cu povestea apei. Râul Zlaty Potok care curge prin Opočno hrănește râul Dedina, unde Monika Hojna a învățat să înoate. Dedina se varsă în Orlice, care, la rândul lui, chiar în Hradec Kralove, se varsă în Elba.

Ea scrie poezie și proză. În 1996 a publicat volumul de poezie de debut Prošlý smích, în 2017 a publicat colecția de poezii Házím svý stíny do řeky, iar celelalte lucrări sunt publicate în reviste și colecții (Studentské listy, Reví Mítink, Partonyma, Kruh, Lidové noviny; Sever, západ, východ, Cesty proměny/ Nálada doby etc.)

Îi place să găsească locuri și situații noi care o inspiră. Acesta este și motivul pentru care a schimbat în viața ei de multe ori instituţiile de învăţământ și locurile de muncă. A lucrat ca jurnalist, ofițer de probațiune, asistent social, a condus o mini-galerie și acum lucrează în domeniul sănătății.

Trăiește cu încrederea că totul în viața provine din relații. Avem nevoie de o relație bună cu noi înșine, cu ceilalți si cu tot ce ne înconjoară. Aceasta creează o energie favorabilă miracolelor.

Eveniment pe Facebook aici