Filme cehe la Festivalul Filmului European

Pe lângă cele 4 proiecţii pe care Centrul Ceh le găzduieşte în cadrul Festivalului Filmului European între 8 şi 11 mai 2018, vă mai invităm la încă 4 filme cehe: When the War Comes, Lumină intimă, Closely Watched Trains şi Balul pompierilor. 

9 MAI, CINEMA MUZEUL ŢĂRANULUI, ORA 21:00

Când vine războiul / Az prijde válka / When the War Comes

Cehia – Croația, 2018, 76′
documentar

Regia și scenariul: Jan Gebert

„Primul documentar de lungmetraj al regizorului ceh Jan Gebert, care vorbește despre o grupare paramilitară slovacă, reușește să înspăimânte pe mai multe planuri.” Cineuropa

La prima vedere, Peter trăiește ca un tânăr european obișnuit – locuiește cu părinții, are o prietenă frumoasă, s-a înscris la facultate. Însă viața lui reală este alta. El e liderul grupării paramilitare Slovenskí branci (Recruții slovaci), care recrutează sute de tineri cu aprobarea tacită a autorităților. Obiectivul grupării este simplu: să se pregătească pentru război și să creeze o comunitate perfectă bazată pe exercițiu militar, disciplină și frică. Peter visează ca într-o zi să impună viziunea lui întregii societăți – pentru că așa face un politician iscusit.

Jan Gebert, născut la Praga în 1981, a urmat cursuri de istorie la Universitatea Carol din Praga, este jurnalist și regizor. În 2007 a primit Premiul pentru Jurnalism – Story of a Refugee de la Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, iar în 2008 Premiul pentru Jurnalism al Comisiei Europene. Documentarul lui de mediumetraj, Stone Games (2012) a primit Premiul Special al Juriului la Jilhava.

Festivaluri:
2018: Berlin IFF, One World Prague, ZagrebDox, Visions du Réel

Filmul va fi subtitrat în limba română.

Eveniment Facebook aici.

11 MAI, CINEMA ELVIRA POPESCU, ORA 19:00

Lumină intimă / Intimní osvětlení / Intimate Lighting

Ceholsovacia, 1965, 71’
comedie dramatică

Regia: Ivan Passer

Un muzician, însoțit de prietena sa, ajunge într-un mic orășel, în vizită la fostul lui coleg de Conservator, Bambas. Acesta este profesor și interpret la înmormântări. Reîntâlnirea celor doi se lasă cu multe întâmplări comice, inclusiv un posibil concert simfonic.

Ivan Passer (născut în 1933) este regizor și scenarist. Personalitate marcantă a noului val ceh de la mijlocul anilor ’60, Passer a lucrat împreună cu Miloš Forman la scenariul filmelor sale (Concurs, Iubirile unei blonde, Balul pompierilor) și a regizat primul său lungmetraj Lumină intimă în 1965. După invazia sovietică din 1968, Passer a emigrat în S.U.A., ajutat de Carlo Ponti, unde trăiește și acum.

Premii:
1970: Special Award (National Society of Film Critics Awards, USA)

Filmul va fi subtitrat în limba română.

Eveniment Facebok aici.

11 MAI, MUZEUL NAŢIONAL AL LITERATURII ROMÂNE, ORA 20:45

Trenuri bine păzite / Ostře sledované vlaky / Closely Watched Trains

Cehoslovacia, 1966, 96’
comedie dramatică

Regia: Jiří Menzel

Acțiunea se petrece într-o gară izolată din Cehoslovacia ocupată de germani, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și urmărește maturizarea adolescentului timid pe nume Miloš, proaspăt angajat al gării. Grija cea mai mare a tânărului, în ciuda turbulențelor create de război și a furiei reprimate a oamenilor din jurul său, este să scape de virginitate.

Jiří Menzel s-a nascut la Praga în 1938, a absolvit FAMU în 1962, este regizor de film, regizor de teatru, actor și scenarist, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai noului val ceh, coleg de generatie cu Miloš Forman și Věra Chytilová. Leagă o lungă prietenie cu scriitorul Bohumil Hrabal, colaborând adesea la scrierea scenariilor.
În 1968, obține Marele Premiu la Karlovy Vary pentru Vară capricioasă, iar în 1969 termină Ciocârlii pe sârmă, (difuzat abia în 1990 din cauza cenzurii), pentru care primește Ursul de Aur și Premiul FIPRESCI la Berlin.
Jiří Menzel a mai regizat, printre altele, Cutting it Short (Mențiune specială la Veneția, 1981), Sătucul meu (1985), Sfârșitul vremurilor vechi (1990) și În slujba regelui Angliei (Premiul FIPRESCI la Berlin, propunerea Cehiei la Oscar) în 2007, fiind invitatul special al acelei ediții a FFE. Jiří Menzel a mai fost prezent și în ediția 2014 a FFE cu comedia Don Juanii.
Este membru al Academiei Americane de Film, membru fondator al Academiei Europene de Film, și a condus departamentul de regie al FAMU între 1990 și 1992.

Premii:
1967: Oscar for Best Foreign Language Film (Academy Awards)

Subtitrare în limba română.

Eveniment Facebook aici.

13 MAI, MUZEUL NAŢIONAL AL LITERATURII ROMÂNE, ORA 20:45

Balul pompierilor / Horí, má panenko / The Firemen’s Ball

Cehoslovacia, 1967, 71’
comedie dramatică

Regia: Miloš Forman

Departamentul pompierilor dintr-un orăşel de provincie dă o petrecere mare pentru a celebra a 86-a aniversare a fostului lider. Întregul oraş este invitat, dar lucrurile nu merg conform planului. Cineva fură premiile de la loterie, iar candidatele la concursul de frumuseţe organizat cu această ocazie nu prea vor să participe sau nici nu sunt din cale-afară de frumoase.

Miloš Forman (1932-2018) regizor, scenarist, actor, profesor, unul dintre cei mai importanți regizori ai noului val ceh. Debutează în 1960 cu documentarul Lanterna magică II, câștigă Marele Premiu la Locarno în 1963 cu Asul de pică, iar în 1965 realizează Iubirile unei blonde. În 1968, după invazia trupelor sovietice în Cehoslovacia, emigrează în S.U.A. Aici cunoaște rapid succesul cu Taking Off (1971, Palme d’Or la Cannes.), Zbor deasupra unui cuib de cuci (1975, Oscar pentru cea mai bună regie), Hair (1979), Ragtime (1981), Amadeus (1984), Scandalul Larry Flynt (1996, Ursul de Aur la Berlin), Man on the Moon (1999, Ursul de Argint la Berlin), Fantomele lui Goya (2006) etc.

Premii:
1967: Oscar for Best Foreign Language Film (Academy Awards)

Subtitrare în limba română.

Eveniment Facebook aici.

Festivalul Filmului European la Centrul Ceh aici.

Eveniment general aici.