Moment important în istoria LGBT în România + discuţie

Marţi, 5 iunie, concomitent cu luarea deciziei Curţii de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind definirea termenul „soți” din directiva privind libera circulație pe teritoriul Uniunii Europene (UE), incluzând și soții de același sex, la Centrul Ceh a avut loc o conferinţă de presă pe această temă, unde au fost prezenţi Adrian Coman şi, prin video-conferinţă, Clai Hamilton. Aceasta a fost urmată de o discuţia ,,Familia în schimbare. Percepții asupra familiei și vieții de cuplu în România”.

Termenul soți, în sensul directivei privind dreptul la liberă circulație, trebuie interpretat astfel încât să includă și soții de același sex. Adrian și Clai au câștigat pe 5 iunie o decizie importantă – statul român va fi obligat să le acorde dreptul să locuiască împreună în România ca soți. Acest subiect a fost dezbătut la Centrul Ceh în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc în acelaşi timp cu luarea deciziei CJUE.

Ulterior, a avut loc discuţia ,,Familia în schimbare. Percepții asupra familiei și vieții de cuplu în România”,  organizată de Friedrich-Ebert-Stiftung în România, alături de Coaliția anti-discriminare. Evenimentul a fost organizat în cadrul Bucharest Pride 2018 și şi-a propus să aducă împreună specialiști din administrație publică, domeniul politic, societatea civilă și mediul academic, atât din România, cât și din Europa.

În cadrul discuției tip panel s-a dezbătut despre modul în care familia și viața de cuplu sunt văzute în societatea românească, dar și în Europa în general. Pe parcursul ultimilor 30 de ani putem observa că familia a devenit un concept incluziv și generos, care reunește numeroase tipologii de organizare a căminului familial, cum ar fi familiile heterosexuale căsătorite, cuplurile stabile necăsătorite, familiile monoparentale, familiile bazate pe cupluri de același sex sau familiile extinse. Această diversitate este un fapt de necontestat și face parte din realitatea observată și analizată de sociologi.

În cadrul panelului au fost invitați Ulrich Klocke, doctor în psihologie socială, Profesor asistent la Universitatea Humboldt din Berlin și autorul celui mai recent studiu din Germania asupra atitudinilor sociale față de comunitatea LGBTI, și pe Raluca Popescu, doctor în sociologie, conferenţiar universitar la FSAS – UB, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române și autoarea volumului „Introducere în sociologia familiei. Familia românească în societatea contemporană.” Discuția a fost moderată de Romanița Iordache, vice președintă ACCEPT.