Meet the Curators: Bas Hendrikx & Lumir Nykl
Centrul Ceh vă invită la o discuție împreună cu Bas Hendrikx și Lumir Nykl, curatori în rezidență în cadrul programului Arc Bucharest 2018, care va avea loc pe 12 iunie, ora 19:00, la Cluj-Napoca. Centrul Ceh susține șederea lui Lumir Nykl în România, eveniment este organizat de ARCbucharest, în parteneriat cu Fabrica de Pensule.
Bas Hendrikx este un curator de origine olandeză. A curatoriat expoziții pentru instituţii precum: De Appel arts center (Amsterdam, NL), CIAP Kunstverein (Hasselt, BE), muzeul De Domijnen (Sittard, NL) și Skulptur Bredelar (Bredelar, DE).
Publicația sa, “Autenticitate? Observații și strategii artistice în era post-digitală” a fost publicată în 2017. A comisionat lucrări online pentru stedelijk.nl, deappel.nl, si impakt.nl. În prezent, Bas Hendrikx curatoriază o serie de expoziții pentru Garage (Rotterdam, NL), fiind și fondatorul Kunsthalle Amsterdam.
Prezentarea lui va fi focalizată pe cele mai recente proiecte curatoriale: meetsysteem la CIAP (2017, Hasselt, Belgia), The Dutch Savannah la Museum de Domijnen (2018, Sittard, Olanda), şi Detached Involvement at Garage Rotterdam (2018, Rotterdam, Olanda).
Lumír Nykl este un curator, scriitor şi DJ stabilit în Praga. Principalele sale interese constau în intersecţiile dintre arta contemporană şi muzica alternativă de club.
Scopul său fundamental este căutarea unui potențial social emancipator între aceste domenii; încearcă în același timp să mențină abordarea imaginativă și narativă în favoarea unor valori precum fantezia, senzualitatea și romantismul, în loc să rămână la sensul analitic sau simbolic al obiectelor de artă.
În prezentarea sa, Lumír Nykl va urmări transformarea caracterului ideal al artei contemporane. Din “geniu neoriginal” intr-un geniu deviant. Urmând parcursul din adâncurile Tumblr ale istoriei artei spre partea întunecată a Instagramului unde nu există hashtaguri. Priviţi marşul condus de “cyborgi neoromantici” şi personaje bântuite din basme. De la materiale hi-tech şi speculaţii despre materiale anonime până la paleta de acuarele şi maşina de cusut. Care este relaţia dintre meme-uri obosite şi noua senzitivitate în artă? Folosind exemple din propria practică curatorială şi muzicală, Lumír Nykl va încerca să aducă in lumină aşa zisa turnură emo romantică din petele oarbe ale artei contemporane, unde arta neo-senzuală intră în coliziune cu muzica post-club.
Lumir Nykl se află în rezidenţa Arc Bucharest cu sprijinul Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest) şi FUTURA Center for Contemporary Art, Praga
Arc Bucharest
http://arcbucharest.ro
Arc Bucharest este un program de rezidențe destinat curatorilor care lucrează și sunt stabiliți în afara României pentru a descoperi contextul artistic efervescent din București și alte centre artistice din ţară.
Arc Bucharest 2018 este un program cultural co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.
Parteneri Arc Bucharest 2018: Fabrica de Pensule, Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest), British Council Romania, Institutul Francez, Salonul de proiecte, tranzit.ro/Iasi, FUTURA Center Contemporary Art, Praga