Central European Jazz Connection

Centrul Ceh a susţinut un concert organizat de Ambasada Ungariei la București împreună cu Institutul Balassi, unde a interpretat artistul ceh Tomáš Liška. Acest concert a avut loc luni, 11 iunie, de la ora 19, la Universitatea Națională de Muzică București.

Cu ocazia președinției Ungariei în Grupul Țărilor de la Visegrád, Ambasada Ungariei la București și Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureștii au organizat un concert de jazz, invitând câte un artist din cele patru țări V4: Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia.

Au interpretat:
Winand Gábor, voce
Tomáš Liška, contrabas
Marián Ševčík, percuție
Kuba Stankiewicz, pian

„Acest cvartet este un exemplu perfect pentru ideea că în condiții de respect reciproc orice scop comun poate fi realizat, păstrându-ne valorile, cultura proprie. Fiecare muzician din trupă reprezintă un alt stat membru V4, astfel oferă o valoare cu adevărat europeană, de zile mari.” – Zsári Tamás

Tomáš Liška a absolvit Conservatorul Jaroslav Ježek din Praga, perfecționându-se cu Greg Cohen și John Hollenbeck la renumitul Institut de Jazz din Berlin. Albumele sale solo au câștigat numeroase premii în Cehia, ultimul album, intitulat Invisible Faces (2017) fiind o creație de vârf atât în domeniul jazzului, cât și al worldmusic. Tomáš a participat la multe festivaluri de jazz și a susținut numeroase concerte în Europa, America de Nord și de Sud, alături de muzicieni renumiți precum Sam Sadigursky, David Dorůžka, Hernán Hecht, Steve Walsh, Luboš Malina, Druhá Tráva, Beáta Hlavenková, Cyrille Oswald, Lenka Dusilová, Eternal Seekers, Mark Aanderud.